Miten seuraan yritykseni varastoa?

26.03.2015

varastointi1 700px

KysyttyaLogoToimiva varasto on yrityksen elinehto, ja erityisesti pienyrittäjän on tärkeä muistaa muutama pääperiaate varastonhallinnasta, muistuttaa yritysneuvoja Antti Alasaari:

– Jos varastoon kertyy liikaa tavaraa, on siinä helposti paljon yrityksen rahaa kiinni. Varaston arvo ei saa olla suurempi kuin yrityksen liikevaihto. Varaston on kierrettävä 5–8 kertaa vuodessa, elintarvikkeita myyvissä liikkeessä tietysti monta kertaa useammin.

Varaston koko riippuu tietysti yrityksen toimialasta ja siitä, onko yrityksellä erityisiä sesonkiaikoja. Kannattaa pitää oikean kokoista varastoa, jos tuotteita menee säännöllisesti. Alennusten vuoksi ei kuitenkaan kannata ostaa tuotteita varastoon suuria määriä, sillä ne tulevat loppujenlopuksi kalliimmaksi, jos niitä säilötään hyllyillä pitkän aikaa.

– Jos tavara meinaa jäädä seisomaan hyllyyn, kannattaa se ennemmin myydä vaikka tappiolla pois kuin jättää hyllyyn. Yrittäjällä on oltava sen verran tuntemusta omasta alastaan, että tietää mitä tavaraa liikkuu tai mitä tuotteita pitää olla nopeasti saatavissa, Alasaari toteaa ja jatkaa:
varasto 350px– Jos yrityksen erityisenä kilpailuetuna on toimitusnopeus, silloin tuotteita pitää tietysti olla aina hyllyssä. Kilpailuetu ei kuitenkaan ole pelkästään hyllyssä olevat tavarat ja tuotteet, jos on vaarassa, että ne vanhentuvat tai vahingoittuvat pitkästä säilytyksestä.

Alasaari neuvoo pitämään yllä hyviä suhteita – eli maksamalla laskunsa aina ajoissa – tukkuun tai muuhun tavarantoimittajaan, jotta saa tarvittaessa tilaamansa tuotteet nopeasti. Aina kannattaa kuitenkin muistaa, että ulkomailla usein sijaitsevat varastot helposti hidastavat toimitusta muutamalla päivällä.

Miten varastoa sitten seurataan?

Alasaari ja yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl neuvovat pitämään varastosta kirjaa vaikka excelin tai yksinkertaisesti ruutuvihon avulla.

– Kun kirjaa ylös eri tuotteiden kappalemäärät ja toimitusajat, saa helposti kuvan siitä, mikä tavara on liikkunut ja mikä on ollut hyllyssä liian kauan. Siten pystyy määrittelemään eri tuotteille ns. hälytysrajat eli milloin tuotetta pitää tilata lisää. Tämä onnistuu, kun tietää millä vauhdilla tavaraa menee ja kuinka kauan uuden kuorman saamiseen kuluu. Säännölliset siivous- ja inventointipäivät varastossa kannattavat aina, Nydahl muistuttaa.

 

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]

[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]

 

Lue muita Yritysneuvojalta kysyttyä -artikkeleita:

Onko verkkokaupan perustaminen vaikeaa? 

Hyrrällä yritys- ja investointitukihakemukset pyörimään 

Mitä teen kun haluan lopettaa yritystoiminnan? 



‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle