Logistik i oktober och projekt- och sjötransporter

05.10.2015

Logistiksamarbetsnätverket Finnhubs turné stannade i Vasa den 1 oktober. Som värdar för eftermiddagsträffen med temat projekt- och sjötransporter stod Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Kvarken Ports. Bock’s Corners festsal var fullsatt med representanter från regionens industri, transportbolag och speditörer.

– Vi är glada över att regionen fått denna uppmärksamhet, säger Anna Måtts, logistikexpert på VASEK. – Det betyder att vi göra rätta saker. Vi är också tacksamma över att företagen deltar och på så vis tryggar en fortsatt dialog.

Puhujat 400px

Elina Multanen från Finnhub (t.v.), Juha Kapraali från Stingray Cargos vd,
Petri Heikinheimo från Meriaura Group och Mervi Nurminen från
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu presenterade sina expertområden på logistikträffen.

Finnhub rf:s verkställande direktör Elina Multanen inledde temat med information om Finnhubs verksamhet och nätverkandets fördelar. Finland ligger ju långt ifrån Mellaneuropa och distansen ser man i logistikkostnaderna: industrins logistikkostnader är 12–20 % av omsättningen.

– De trettio största finländska företag svarar för 90 % av exporten. Logistikfrågorna har alltid varit svårare för små och medelstora företag och därför vill vi hjälpa de här företagen att växa samtidigt som vi vill förena logistikkedjor.

Finnhubs syfte är att samla aktörerna till gemensamt forum. Med samlad expertis för man fram budskapet också till beslutsfattarna, och dessutom ger den gemensamma marknadsföringen större synlighet. Nätverket har sina rötter i Rysslandshandeln och nu när transittrafiken befinner sig i ett brytningsskede och samtidigt minskar är en förflyttning av logistiken och fokus naturlig. Multanen betonar behovet av fördomsfrihet och att det lönar sig för konkurrenterna att samarbeta, eftersom det är viktigt att se Finland som en helhet.

– Vasa är en lovande region och ni har ett positivt och aktivt sätt att arbeta. Det finns skäl att ha er som förebild! Bara man kunde kopiera den här fina andan till andra regioner, säger Multanen och ler.

Tillsammans är vi starkare också inom logistiken

Petri Heikinheimo, anskaffnings- och logistikchef på Meriaura Group, presenterade bolagsgruppens verksamhet, som stöder gröna värden kring bland annat bränslelösningar. Genom sitt exempel konstaterade han att sme-företagens styrka ligger i snabbheten, det vill säga förmågan att verka snabbt vid beslutsfattandet i företag med en ägare. Heikinheimo påminde deltagarna om Finlands goda rykte och uppmanade företag att testa exportera även i nya riktningar. Dessutom efterlyste han större öppenhet och samarbete mellan inhemska aktörer.

IMG 1977 450px

Petri Heikinheimo påminde deltagarna om att Finland är proppfull med kollaborationsmöjligheter.

Stingray Cargos vd Juha Kapraali påminde deltagarna om utmaningarna som transportbolag stöter på. Till dessa hör bland annat uteblivna lastningsinstruktioner, bristfälliga eller fullkomligt felaktiga uppgifter om mått och vikt, tillstånd, tullar och lyftkapacitet.

Riitta Björkenheim, logistikexpert på VASEK, informerade deltagarna om hur projektet Midway Alignment framskrider. Projektets första fas avslutar vid årsskiftet och finansieringen för andra fasen är under arbete. Björkenheim konstaterade att uppbyggandet av en ny, miljövänlig färja, tillsammans med utvecklingen av hamnarna, är ett verkligt showcase för regionen och företagen. Dessutom påpekade hon att Vasa har ett ypperligt tillfälle att bygga en LNG-terminal, vilket är intressant också för industrin.

Mervi Nurminen, direktör för North European Logistics Institute vid Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, hänvisade i sin presentation till regeringsprogrammets krav på ökad växelverkan mellan utbildning och arbetsliv. Vid yrkeshögskolan utreds möjligheten att införa en ny typ av inlärningsmiljö där syftet är att kombinera FoU-verksamhet och undervisning inom logistik. Den erbjuder företag ett nytt tankesätt för projektverksamhet och studerande en värdefull möjlighet att kunna jobba inom branschen redan under studietiden.

 

www.finnhub.fi

Närmare uppgifter

[contact_member,name=Anna Måtts,id=16,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera