Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024

Braincade 11.4.2024 19 of 28

Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.

Vid olika typer av processer produceras ofta stora mängder lågtempererad spillvärme, en resurs som i dagsläget inte nyttjas till fullo. Hackaton-eventet Braincade samlade studenter från svenska och finska universitet för att hitta nya innovativa lösningar kopplade till lågtempererad spillvärme.

– Jag kom hit med förhoppningen att se nya idéer och det har jag verkligen, säger Erik Pott från Skellefteå Kraft.

Under en och en halv dag arbetade studenterna med sina idéer och hade även möjlighet att ställa frågor till en expertpanel som bestod av representanter från Skellefteå Kraft, Umeå Energi, Övik Energi, Vasa Elektriska och Herrfors.

– Experterna var ett stort stöd för oss när vi bollade våra idéer, säger Marko Chissancho, student vid Vasa universitet.

Fyra innovativa idéer

Fyra spännande idéer presenterades under torsdagen och rörde allt från smart delning av värme till exotisk matodling, lagring av värme i mark och att torka tvätt på sjukhus. Flera idéer kunde göras modulära, flexibla och skalbara. En idé hade en annan infallsvinkel, en dating-sida där säljare och köpare av spillvärme kan koppas samman. Det blev också den lösningen, Heated Match, som expertpanelen utsåg till vinnare.

– Det var intensivt men jätteroligt och vår idé blev väldigt bra, säger Josefine Bergström, student vid Umeå universitet och deltagare i det vinnande teamet

Hasan Ali, Marko Chissancho, Annaí García Santisteban, Josefine BergströmStudenterna från det vinnande teamet: Hasan Ali från Vasa universitet, Marko Chissancho från Vasa universitet, Annaí García Santisteban från Designhögskolan Umeå universitet och Josefine Bergström från Umeå universitet.

Ett unikt event

Projektet Bothnia Green Energy syftar till att hitta nya innovativa lösningar inom energisektorn och som en del i detta arbete arrangerades Braincade i samverkan med Vasa universitet.

– Jag vill tacka våra svenska och finska studenter och speciellt experter från Kvarkenregionens energibolag som jobbade i en och en halv dag med en väldigt svår fråga: vad kan vi göra med spillvärmen? säger Lasse Pohjala som ansvarat för eventet från Bothnia Green Energys sida och fortsätter

– Vi fick möjlighet att testa Braincade-metoden på ett svårt problem och vi fick fram flera unika idéer som vi i projektet nu kan jobba vidare med.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera