Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024

Johan WestöEran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs. AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.

Projektledare Johan Westö från Novia medger att det är överraskande svårt att definiera artificiell intelligens, eftersom termen genom tiderna använts på olika sätt, men i grunden handlar det om en språkmodell:

– En språkmodell förutspår eller gissar vilket ord som med störst sannolikhet är nästa i tur. Vilka ord artificiell intelligens föreslår beror helt på sannolikheter och på vilka textmassor den har tränats på. Artificiell intelligens förstår dock inte fakta som människor.

När man använder sig av artificiell intelligens är det enligt Westö viktigt att lära sig att ge tydliga instruktioner och att fortsätta fråga eller ge mera information vid behov.

Christoffer Björkskog

– Artificiell intelligens är bra på att skilja på information, svara på frågor, översätta, komplettera eller skriva om genom att förkorta eller byta stil. Om artificiell intelligens används för mindre kända ämnen uppstår risken att AI:n hallucinerar, det vill säga ger felaktig information, men ju mer relevant information och instruktioner man ger till artificiell intelligens, desto bättre lyckas den, berättar Westö.

Christoffer Björkskog, som forskar om artificiell intelligens på Novia, presenterade många exempel på hur artificiell intelligens kan användas i vardagen och påminde om att AI för med sig mycket gott men skapar också ett ansvar hos användaren och krav på uppmärksamhet kring datasäkerheten.

– Med artificiell intelligens kan man hålla brainstorming-sessioner för att hitta rätt koncept och få hjälp med att utveckla idéer, skapa prototyper, koda, testa, rätta och förbättra. Jag använder Google mindre än tidigare och utnyttjar i stället artificiell intelligens till exempel för att kontrollera och korrigera kod, säger Björkskog.

Universitetslektor Minna-Maarit Jaskari från Vasa universitet presenterade hur artificiell intelligens används inom företagskommunikation och marknadsföring.

Minna-Maarit Jaskari

– Artificiell intelligens är speciellt användbart när man skapar innehåll. Den kan föreslå idéer, texter och översättningar. Speciellt för produktion av webbsidor, bloggar och sociala medier samt för systematisk planering av marknadsföring kan den ge mycket nytt. Artificiell intelligens kan också hjälpa till att hitta rätt nyckelord för sökmotoroptimering, påminner Jaskari.

Jaskari rekommenderar att man föreställer sig att artificiell intelligens är ett barn vilket betyder att man måste förklara en sak i taget i lugn takt och sedan förtydliga vad man menade om svaret man fick var felaktigt. Hon uppmuntrar också, precis som Björkskog, till att vara vänlig och artig mot artificiell intelligens:

– Genom att använda artificiell intelligens skapar vi också språk och därför är vänligt och korrekt språkbruk nödvändigt, eftersom artificiell intelligens lär sig av oss. Med andra ord påverkar vårt språk oss tillbaka.

Det viktigaste budskapet från temadagen till företagarna var uppmuntran att pröva använda olika gratis och avgiftsbelagda applikationer för artificiell intelligens som presenterades under dagen, även om det tar tid att lära sig. Experterna betonade också att man aldrig ska lita blint på den lösning eller det svar som artificiell intelligens föreslår och att ansvaret för användningen, eventuella fel och deras konsekvenser alltid ligger hos användaren.

 

Första versionen av den här översättningen från finska till svenska har gjorts med AI men texten har sedan editerats av VASEKs personal.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera