Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024

kuvituskuva VASEKin 20-vuotisjuhlastaVasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:

ordinarie medlem, kommun/intressegrupp (suppleant)

  • Tomas Häyry, Vasa (Jari Karjalainen)
  • Rurik Ahlberg, Korsholm (Mikael Alaviitala)
  • Juha Rikala, Laihela (Minna Niemi)
  • Jenny Malmsten, Malax (Carola Bengs-Lattunen)
  • Miko Heinilä, Storkyro (Antti Lintala)
  • Christina Båssar, Korsnäs (Camilla Ribacka)
  • Jan Finne, Vörå (Göran Westerlund)
  • Antti Hakala-Ranta, industrin (Mikael Hallbäck)
  • Satu Wivolin, sme-företagen (Göran Östberg)
  • Antti Romu, sme-företagen (Antti Holappa)
  • Lisbeth Fagerström, högskolorna (Minna Martikainen)

Som ny ledamot i VASEKs styrelse – men ändå som ett bekant ansikte – börjar Vörå kommundirektör Jan Finne. Den andra företrädaren för sektorn för små och medelstora företag är i fortsättningen ordförande för Vasa Företagare, Satu Wivolin. Hennes suppleant är också ett bekant ansikte för VASEK: Göran Östberg som fortsatt att vara aktiv inom regionutvecklingen efter han pensionerats från VASEK och som fungerar som ordförande för Korsnäs Företagare. Rektor Minna Martikainen vid Vasa universitet är också en ny suppleant i bolagets styrelse.

Stadsdirektör Tomas Häyry fortsätter på sin post som styrelseordförande, och verkställande direktör Stefan Råback fungerar som styrelsens föredragare och sekreterare.

20-åriga VASEK hade ett lyckat jubileumsår

Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus.

Råback konstaterar att det ekonomiska läget är utmanande för företagen ur många perspektiv och de osäkra framtidsutsikterna får många att avvakta med tillväxtinsatser. De ledande företagen i Vasaregionen har ändå fortsättningsvis stark efterfrågan och det finns ett växande behov på världsmarknaden av de energitekniska lösningar som vår region kan erbjuda. Det här stöder i sin tur underleverantörerna och återspeglas i utvecklingen av hela ekonomiområdet.

– För VASEKs del har år 2024 börjat mycket livligt. Nyföretagscentrum Startia har en stadig ström av kunder och olika investeringsprojekt planeras i regionens företag. Samtidigt finns det större utmaningar kring efterfrågan inom vissa sektorer, vilket leder till att anpassningsåtgärder måste genomföras inom företagen. Efterfrågan på arbetskraft har därför tillfälligt minskat, men intensivt och långsiktigt attraktionskrafts- och hållkraftsarbete pågår hela tiden för att kunna svara på framtida arbetskraftsbehov, fortsätter Råback.

– Vi på VASEK har nu, efter två jubileumsår – Startia30 år 2022 och VASEK20 år 2023, ett helt "vanligt" år framför oss. År 2023 gav oss många anledningar att fira, men präglades också av vanligt, vardagligt arbete. Den osäkra världssituationen påverkade företagens vilja att investera och samtidigt påverkades antalet företagsrådgivningskunder bland annat eftersom allt färre företag valde att göra investeringsstödsansökningar medan tillgången och priset på finansiering skärptes, konstaterar Råback i sina förord i årsberättelsen.

Enligt styrelseordförande Tomas Häyry var år 2023 ett mycket bra år även för regionen, eftersom industrin investerade i rekordfart och de kommande batterifabriksprojekten framskrider enligt plan.

– Vi i Vasaregionen tror att den ekonomiska recessionen och det nya ränteläget bara ledde till en tillfällig paus i den förväntade spirande tillväxten. Under det här decenniet kommer Vasaregionen att växa betydligt, investera och bygga, kommenterar han i årsberättelsen.

Häyry är övertygad om att en ny tillväxtboom är på kommande till regionen år 2024, att de förväntade investeringarna i batterifabriker börjar realiseras och att den återstående tiden av decenniet blir en tid av tillväxt för Vasaregionen.

Intressentundersökning: VASEKs samarbetsförmåga uppskattades än en gång

I början av 2024 genomförde Vasek en intressentundersökning som skickades ut till 332 personer. De som svarade på enkäten representerar näringslivsorganisationer, regionala utvecklingsmyndigheter, utbildningssektorn och utvecklingsprojektansvariga. Också ordförandena i alla kommunfullmäktige och -styrelserna i ägarkommunerna ingick i målgruppen för intressentundersökningen.

Ett urval av intressentundersökningens resultat:

  • 88,4 % av de som svarade var av samma eller helt av samma åsikt om att VASEK har lyckats väldigt bra med sitt arbete inom företags- och näringslivstjänster. På en skala från 1–4 var medeltalet 3,64 (2022 var medeltalet 3,56).

  • För region- och branschutveckling var medeltalet 3,35 (2022 var medeltalet 3,37),

  • och för marknadsföring av regionen var medeltalet 3,49 (2022 var medeltalet 3,36).

De som svarade ansåg att VASEK är samarbetsvilligt och det var också här som de högsta betygen gavs i enkäten (i genomsnitt 3,74; 2022: 3,65).

  • Utvecklingsbolagets mål var välbekanta bland de som deltog i enkäten (90,7 % var delvis eller helt av samma åsikt).
  • 93 % av de som svarade var också välbekanta med uppgifterna,
  • medan 79,1 % hade bra koll på resultaten av utvecklingsbolagets verksamhet.

69,8 % av intressentenkätens respondenter gav berömligt skolvitsord (10 eller 9) för VASEKs verksamhet som helhet. Medeltalet var nu till och med 8,72, vilket var ännu aningen högre än år 2022 (8,62).

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera