Enkla programlösningar för småföretag

07.09.2016

Teonos 600pxOskar Norrback och Tatu Teräväinen har varit nöjda med hur deras företagarkarriär har börjat.

Tatu Teräväinen och Oskar Norrback, som lärde känna varandra i olika skolor i Vasa, har ända sedan de var små trivts med datateknik och datorer. För båda var det redan i ett tidigt skede klart att de kommer att hitta sitt yrke inom programutveckling.

– Jag minns att när jag spelade mina första dataspel, tänkte jag att en programmerare är en sådan kille som kan göra precis vad som helst, skrattar Norrback.

Norrback och Teräväinen gick hela skolgången i samma takt och inledde sina studier i datateknik på Vasa universitet. Efter första studieåret fortsatte Teräväinen studierna i Helsingfors men kontakten med skolkompisen höll. Vid sidan av studierna och även som utexaminerade diplomingenjörer var de båda anställda hos andra, men företagande var ständigt i deras tankar som ett alternativ.

– När det började se ut så att det skulle bli fler medlemmar i familjen, konstaterade jag till Oskar att om vi tänker starta ett företag så ska det göras nu eller aldrig. Med familj skulle man knappast lika lätt byta ett tryggt lönearbete mot företagande bara för att man vill testa det, berättar Teräväinen.

Produkter för andra småföretag

Salonki14 Teonos 600pxÄgarna till Salonki14 Nina Nikkola (t.v.) och Hanne Urpiola, som också varit kunder vid Startia, berömmer tidsbokningssystemet Slotti som Teräväinen och Norrback utvecklat. Systemet har gett nya kunder till frisörssalongen som öppnades i år och dessutom fungerar det bra ihop med kassasystemet Slotti.

Företaget Teonos Oy grundades sommaren 2014 och verkar inom programbranschen. Teräväinen och Norrback var från början säkra på att deras tekniska kompetens räcker utmärkt men för startande av företagsverksamhet sökte de hjälp hos Nyföretagscentrum Startia. Senare fick de även sparringshjälp för marknadsföring från VASEK.

Ganska snabbt blev det klart för männen att Teonos målgrupp skulle i huvudsak bestå av små företag.

– Vårt mål är att hjälpa småföretag bli framgångsrika genom att vi erbjuder dem de möjligheter som digitaliseringen ger för bättre kundservice och effektivitet, konstaterar Teräväinen.

Företagets första egna produkt var Slotti, ett webbaserat tidbokningssystem, som lanserades på hösten 2014. Ett par månader senare lanserade de på kundernas begäran också kassasystemet Slotti, som är kompatibelt med tidbokningssystemet. I dag används produktfamiljen Slotti av drygt två hundra företag och deras användarkommentarer utgör grunden till fortsatt produktutveckling.

– Våra kunder finns i hela Finland och de är i huvudsak små företag som uppskattar våra enkla lösningar och vår okomplicerade kundservice, säger Norrback.

Tillväxt i sikte

Teonos nyaste produkt är faktureringstjänsten Voissi som kom till marknaden i början av året. Företaget erbjuder tjänsten i samarbete med Laihian Laki Oy. Det webbaserade gränssnittet är lätt att använda och via det kan kunden skicka fakturorna per e-post, brev eller som nätfaktura. Voissi tar också hand om övervakningen av betalningar. Man kan använda både Slotti och Voissi med sitt mobilabonnemang.

– Utvecklingen av Voissi startade egentligen från våra egna behov då det började vara jobbigt att övervaka egna betalningar. Eftersom Laihian Laki Oy:s kunder samtidigt frågade efter en sådan tjänst, beslutade vi att vi förenar vår kompetens i produkten Voissi. Med den slipper man föra försäljningsreskontra och tid frigörs till mer produktivt arbete, och det är ju målet med Teonos produkter, berättar Teräväinen.

– Till exempel det material som ska direkt till bokföringen får man från både Slotti och Voissi och man behöver inte använda tid för sammanställning av rapporter.

Teonos utvecklar ständigt också nya produkter. Just nu är det i alla fall mera aktuellt med att söka nya utrymmen eftersom i och med deras första anställda som börjar i tjänsten i september behöver de hitta nya lokaler för företaget. VASEK har hjälpt dem också med detta och gett tips på vem som har lediga lokaler att erbjuda.

 

slotti ajanvaraus tuotekuva 600px Programmen Slotti och Voissi är webbaserade och fungerar utmärkt både på datorer och på mobila enheter.

slotti kassa tuotekuva 600px

Kassasystemet Slotti är lätt att använda och kan användas på dator. Det kan integreras även med andra apparater, exempelvis med kvittoskrivare, kassalåda eller streckkodsläsare.

 

Text: Johanna Haveri
Bilder: Teonos, Johanna Haveri

 

Läs även: Från arbetstagare till företagare: Tidsbokning på nätet har gett fler kunder



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera