Charmig mormorsstuga mitt i naturen

01.07.2015

Nakuma 800pxStugan ligger precis vid kanten av Söderfjärdens meteoritkrater.

Camilla Ostberg hade ursprungligen inte för avsikt att börja som turismföretagare. Hon ville bara hitta en gammal mormorsstuga där hon kunde visa upp släktens arvegods, som hade förvarats på vinden i upp till 200 år. Men stugan, som skulle bli en egen ”gårdsjuvel” blev ändå en stuga för uthyrning, och Ostbergs släktgård fick en binäring, Söderfjärden B&B.

Camillla Ostberg bor tillsammans med sin man Peter Orre, en hund och två hästar i släktens gamla lantgård på Söderfjärden i Solf. Eftersom både Ostberg och Orre jobbar dagtid är största delen av åkrarna arrenderade till andra jordbrukare och endast några hektar används som betesmark för de egna hästarna.

Gården ligger precis vid kanten av Söderfjärdens meteoritkrater, med fin utsikt över Söderfjärdens öppna åkerlandskap, som är en populär rast- och matplats för stora flyttfåglar, särskilt för tranor. Det låglänta åkerfältet omges av backig skogsterräng, som korsas av skogsvägar och stigar och passar utmärkt för promenader och cykel- och ridturer.

– Söderfjärden B&B lämpar sig utmärkt för till exempel fågelskådare, som kommer för att iaktta fåglarnas vår- och höstflyttning, eller som övernattningsplats för terrängcyklister. Också ryttare är välkomna hos oss. De kan ta egen häst med om de vill, eftersom det finns plats för flera än våra egna hästar i stallet, och terrängen är underbar att rida i, berättar Ostberg.

Återuppbyggandet en utmaning

Mokki sisalta 800pxSöderfjärden B&B är renoverad och inredd med pietet, men har ändå moderna bekvämligheter.

För drygt två år sedan letade Ostberg, som är intresserad av gammal byggtradition, en liten mormorsstuga som hon kunde inreda med släktens gamla föremål. Genom en annons hittade hon en färdigt nedmonterad stuga på 35 kvadratmeter i Solf, vars numrerade stockar hade förvarats under en presenning i flera års tid. Tyvärr hade siffrorna nötts bort på en del av stockarna, vilket gjorde att det inte var så lätt att sätta ihop stugan som Ostberg hade hoppats.

– Utan hjälp från en man som tillbringade sin semester hos grannen hade jag säkert tagit fram motorsågen och fyllt lidret med ved istället. Men mannen i granngården hade tålamod att undersöka ett gammalt fotografi på stugan och utgående från kvisthålen ta reda på rätt plats för varje stock, säger Ostberg med ett skratt.

Förutom grannens sommargäst var intendent Peter Båsk vid centrumet för byggnadsvård i Stundars till stor hjälp med såväl byggandet som med inredningen av stugan.

En modern kokvrå fick plats i stugan, men dusch och wc placerades i en separat byggnad intill stugan. På gården finns också en tunnbastu, som gästerna har fri tillgång till.

Turismföretagare halvt av misstag

Camilla Ostberg 400pxCamilla Ostberg gläder sig åt att stugan som syns i bakgrunden äntligen är i användningsdugligt skick.
Under byggnadsskedet höll tron på att stugan någonsin skulle bli färdig på att sina.

Ostberg och Orre började bygga och inreda stugan som ett privat museum. I något skede under planeringen bestämde de sig för att använda den som en gäststuga för kompisar på besök, och till slut blev den också möjlig att hyra. De första utomstående hyresgästerna inkvarterades i stugan under laestadianernas sommarmöte helgen efter midsommar. Trots att stugan inte har marknadsförts annat än via Söderfjärden B&B:s Facebook-sida och Visit Vaasa-sidorna, har den väckt intresse.

VASEKs Peter Källberg har hjälpt till i frågor med anknytning till hyresverksamheten och diskuterat med Ostberg om start av företagsverksamhet. Åtminstone till en början drivs uthyrningen som binäring för gården, som tillhör ett dödsbo, men efter generationsskiftet kan det bli aktuellt att tänka över saken på nytt.

– Söderfjärden B&B är för oss främst en kär hobby, som vi sköter vid sidan av våra arbeten. Vi vill ändå att verksamheten uppfyller våra gästers önskningar, konstaterar Ostberg.

 

Text: Johanna Haveri
Bilder: Camilla Ostberg, Johanna Haveri
Översättning: Eva Berg



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera