Herttainen mummonmökki luonnon keskellä

01.07.2015

Nakuma 800pxMökki sijaitsee aivan Söderfjärdenin meteoriittikraatterin reunassa.

Alun perin Camilla Ostbergin ei ollut tarkoitus ryhtyä matkailuyrittäjäksi, vaan löytää vanha mummonmökki, jonne saisi näytille vintissä jopa pari sataa vuotta varastoidut suvun perintöesineet. Omaksi ”pihajalokiveksi” suunnitellusta mökistä tuli kuitenkin vuokramökki ja Ostbergin perintömaatila sai sivuelinkeinon, Söderfjärden B&B:n.

Camilla Ostberg asuu yhdessä miehensä Peter Orren, koiran ja kahden hevosen kanssa sukunsa vanhaa maatilaa Sulvan Söderfjärdenissä. Ostberg ja Orre käyvät molemmat päivätöissä, suurin osa tilan pelloista on vuokrattu muille viljelijöille ja vain muutama hehtaari on jätetty omien hevosten laidunkäyttöön.

Tila sijaitsee aivan Söderfjärdenin meteoriittikraatterin reunalla. Siitä on hyvät näkymät Söderfjärdenin peltoaukealle, joka on suurten muuttolintujen, etenkin kurkien, suosittu levähdys- ja ruokailualue. Alavan peltoaukean ympärillä on mäkistä metsämaastoa, jossa risteilee metsäteitä ja -polkuja, jotka sopivat luonnossa liikkumiseen niin kävellen, pyöräillen kuin ratsastaen.

– Söderfjärden B&B sopiikin mainiosti esimerkiksi lintujen kevät- tai syysmuuttoa seuraavien lintuharrastajien tai vaikka maastopyöräilyn harrastajien yöpymispaikaksi. Myös ratsastajat ovat tervetulleita meille vaikka oman hevosensa kanssa, sillä tallista löytyy tilaa muillekin kuin omille hevosillemme ja ratsastusmaastot ovat upeat, Ostberg kertoo.

Haastava jälleenrakentaminen

Mokki sisalta 800pxSöderfjärden B&B on pieteetillä kunnostettu ja sisustettu mökki, jossa on kuitenkin nykyajan mukavuudet.

Reilut pari vuotta sitten vanhasta rakennusperinteestä kiinnostunut Ostberg etsi pientä mummonmökkiä, jonka voisi sisustaa suvun vanhoilla esineillä. Ilmoituksen perusteella Sulvalta löytyi valmiiksi purettu 35-neliöinen mökki, jonka numeroidut hirret olivat olleet pressun alla säilössä jo usean vuoden ajan. Valitettavasti osa hirsien numeroista oli kulunut pois, joten mökin kokoaminen ei ollut niin helppoa kuin Ostberg toivoi.

– Ilman naapurissa tyttärensä luona kesälomalla ollutta miestä olisin varmaan ottanut moottorisahan esille ja pilkkonut koko mökin liiteriin polttopuiksi. Naapurin mies jaksoi pitkäjänteisesti tutkia vuosikausia sitten mökistä otettua valokuvaa ja selvittää oksankohtien avulla kunkin hirren paikan, Ostberg naurahtaa.

Naapurin kesävieraan lisäksi Stundarsissa sijaitsevan korjausrakentamiskeskuksen intendentti Peter Båsk oli suureksi avuksi sekä mökin rakentamisessa että sen sisustamisessa.

Nykyaikainen keittiönurkkaus saatiin mahtumaan tupaan, mutta suihku ja vessa rakennettiin mökin viereen erilliseen rakennukseen. Mökin pihapiiriin kuuluu myös oma tynnyrisauna, jota mökin asukkaat voivat käyttää mielin määrin.

Matkailuyrittäjäksi puolivahingossa

Camilla Ostberg 400pxCamilla Ostberg iloitsee, kun taustalla näkyvä mökki on viimein käyttökunnossa.
Rakennusvaiheessa usko mökin valmistumiseen meinasi loppua.

Ostberg ja Orre ryhtyivät rakentamaan ja sisustamaan mökkiä henkilökohtaiseksi museoksi, jossain suunnitteluvaiheessa sitä päätettiin käyttää vierasmajana kyläilemään saapuville kavereille, ja lopulta mökistä tuli myös vuokramökki. Ensimmäiset ulkopuoliset vuokralaiset majoittuivat mökkiin juhannuksen jälkeisenä suviseuraviikonloppuna. Vaikka mökkiä ei ole markkinoitu muuten kuin Söderfjärden B&B:n Facebook -sivujen ja Visit Vaasa -sivujen kautta, mökki on herättänyt kiinnostusta.

VASEKin Peter Källberg on sparrannut mökin vuokraustoiminnan aloittamiseen liittyvissä asioissa sekä keskustellut Ostbergin kanssa yritystoiminnan aloittamisesta. Ainakin aluksi mökin vuokraustoimi hoituu kuolinpesälle kuuluvan maatilan sivuelinkeinona, mutta sukupolvenvaihdoksen jälkeen voi olla aika miettiä asiaa uudelleen.

– Söderfjärden B&B on meille ennen kaikkea rakas harrastus, jota hoidamme oman työmme ohessa. Haluamme kuitenkin, että toiminta täyttää majoittujien vaatimukset, Ostberg toteaa.

 

Teksti: Johanna Haveri
Kuvat: Camilla Ostberg, Johanna Haveri



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää