Automations- och hybridlösningar temat på seminariet för energieffektivt byggande

20.03.2015

tilaisuuden avaus 660pxSeminariet Energy and Buildings, som under EnergyWeeks sista dag fyllde auditoriet på Vetenskapsbiblioteket Tritonia, fokuserade i år särskilt på hemautomation och hybridlösningar. Mauritz Knuts, projektchef för Hållbart byggande-projektet som avslutas i april, öppnade evenemanget med att påminna om varför seminariet ordnas:

– Vi använder för mycket energi, och en tredjedel av den energi som förbrukas i världen används inom byggnader och boende. De koldioxidutsläpp som kommer från energiförbrukningen kommer att tredubblas fram till år 2050, om vi inte vidtar åtgärder och främjar energieffektivt byggande och boende, påminde Knuts.

Wasa Station – betydande på lokal nivå

Jessica Karhu 300pxPå förmiddagen presenterades det lokalt betydelsefulla projektet Wasa Station, i vilket man för den kvartersstora helheten kommer att utnyttja lokal energiproduktion och smart husteknik. Efter Mikael Snellmans presentation av projektet fortsatte Ville Reinikainen med att berätta om de planerade energilösningarna.

I projektet kommer man att optimera energianvändningen och nyttja lokalt producerad energi och energilagring. Solpaneler, solfångare, uppvärmning och kylning med jordvärme samt fjärrvärme kombineras och energiförbrukningen följs upp. Med hjälp av uppföljningen optimeras energiförbrukningen enligt huruvida man är på plats i lokalerna och bostäderna, vad väderprognoserna utlovar och hurdan luftkvalitet det är i byggnaden. Enligt Reinikainen kan man på årsnivå spara hela 120 000 euro i energikostnaderna.

Som avslutning på förmiddagen berättade Hans-Peter Ebert om forskningsprojekt som har gjorts i Tyskland, från vilka även Wasa Stations planerare har hämtat inspiration.

Jessica Karhu

Vesa Keranen 300pxIntelligenta system följer upp energiförbrukningen och styr förbrukningsbeteendet

ABB:s försäljningschef Harri Liukku presenterade bolagets objekt med 95 bostäder i Fiskehamnen i Helsingfors, där invånarna har flyttat in för några veckor sedan. Med den efterfrågeelasticitet som Liukku presenterade kan man spara i energikostnaderna genom att förflytta förbrukningen till en billigare tidpunkt. Att minska elförbrukningen under förbrukningstopparna inverkar avsevärt på miljön, eftersom den elproduktion som används under topparna ofta produceras med fossila bränslen.

Jessica Karhu från Finnish Green Building Council berättade om livscykelmätare som har utvecklats för byggnader, med vars hjälp man kan utvärdera hur byggnadens livscykel inverkar på miljön. I mätarna beaktas använda byggnadsmaterial, energiförbrukningen under livstiden och ända fram tills byggnaden rivs samt hur rivningsmaterialet återvinns.

Vesa Keränen

Ensto Groups direktör Vesa Keränen stod för dagens sista framförande och presenterade intelligenta system och hur de förbättrar byggnadernas energieffektivitet. Enligt Keränen krävs sex steg, nämligen isolering som i passivhus, värmetillvaratagning, användning av luftvärmepump, led-belysning med rörelsedetektorer, kombinerad golv- och öppen spisvärme samt ett uppföljningssystem som förenar dessa samtliga.

verkostoitumista 350pxMed ett intelligent övervakningssystem kan man spara 10–15 procent i energikostnaderna, eftersom man kan reglera ventilation, uppvärmning, övervakning och utebelysning enligt om man är hemma eller inte.

 

 

 

 

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]

ELY-keskus-Europeiska-socialfonden-Vipuvoimaa-EU-logobanneri.www.jpg



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera