Energiatehokkaan rakentamisen seminaarissa automaatio- ja hybridijärjestelmät esillä

20.03.2015

tilaisuuden avaus 660pxEnergyWeekin viimeisenä päivänä Tiedekirjasto Tritonian Nissi-auditorion täyttänyt Energy and Buildings -seminaari keskittyi tänä vuonna erityisesti taloautomaatioon ja hybridi- eli yhdistelmäratkaisuihin. Huhtikuussa päättyvän Kestävän rakentamisen hankkeen projektipäällikkö Mauritz Knuts avasi tilaisuuden muistuttamalla syystä miksi seminaari järjestetään:

– Energiaa käytetään liian paljon ja kolmannes maailmassa käytetystä energiasta menee rakennuksiin ja asumiseen. Energiankulutuksesta johtuvat hiilidioksidipäästöt kolminkertaistuvat vuoteen 2050 mennessä, jos emme tartu toimeen ja edistä energiatehokasta rakentamista ja asumista, Knuts muistutti.

Jessica Karhu 300px
Paikallisesti merkittävä Wasa Station

Aamupäivällä esiteltiin paikallisesti merkittävää Wasa Station -hanketta, jossa korttelin täyttävä kokonaisuus tulee hyödyntämään paikallista energiantuotantoa ja älykästä talotekniikkaa. Mikael Snellmanin esiteltyä hanketta aiheesta jatkoi Ville Reinikainen kertomalla suunnitelluista energiaratkaisuista.

Projektissa energiankäyttöä tullaan optimoimaan ja hyödyntämään paikallisesti tuotettua energiaa ja sen varastointia. Aurinkopaneelit, aurinkokeräimet, maalämpöä hyödyntävä lämmitys ja viilennys ja kaukolämpö yhdistetään ja energiankulutusta seurataan. Seurannan avulla energiankulutusta optimoidaan riippuen ollaanko tiloissa ja asunnoissa paikalla, mitä sääennusteet sanovat ja minkälainen on ilmanlaatu rakennuksessa. Reinikaisen mukaan vuositasolla energiakustannuksissa säästetään jopa 120 000 euroa.

Aamupäivän päätteeksi Hans-Peter Ebert kertoi Saksassa tehdyistä tutkimusprojekteista, joista myös Wasa Stationin suunnittelijat olivat hakeneet inspiraatiota.

Jessica Karhu

Vesa Keranen 300pxÄlykkäillä järjestelmillä seurataan energiankulutusta ja ohjataan kuluttajakäyttäytymistä

ABB:n myyntijohtaja Harri Liukku esitteli Helsingin Kalasatamassa sijaitsevaa 95 asunnon kohdetta, johon olivat asukkaat muuttaneet muutama viikko sitten. Liukun esittelemällä kysyntäjoustolla voidaan säästää energiakustannuksissa, jos siirretään kulutusta halvempaan ajankohtaan. Sähkön käytön vähentäminen ns. ”huippuaikoina” vaikuttaa merkittävästi ympäristöön, sillä huippuaikojen sähköntuotanto toteutetaan usein fossiilisilla polttoaineilla.

Finnish Green Building Councilista Jessica Karhu kertoi kehitetyistä rakennusten elinkaarimittareista, joiden avulla voidaan arvioida rakennusten elinkaaren vaikutuksia ympäristöön. Mittareissa otetaan huomioon sekä käytetyt rakennusmateriaalit, elinaikainen energiankulutus aina rakennuksen purkamiseen ja purkujätteiden kierrätykseen saakka.

Vesa Keränen

Päivän viimeisessä puheenvuorossa kuultiin Ensto Groupin johtaja Vesa Keräseltä älykkäistä järjestelmistä, joilla parannetaan rakennusten energiatehokkuutta. Keräsen mukaan tähän vie kuusi askelta: passiivitalon kaltainen eristys, lämmöntalteenotto, ilmalämpöpumpun hyödyntäminen, liiketunnistimilla varustettu led-valaistus, lattialämmitys ja takka -yhdistelmä sekä lopuksi kaikki nämä yhdistävä seurantajärjestelmä.

verkostoitumista 350px

Älykkäällä seurantajärjestelmällä voidaan säästää 10–15 % energiakustannuksista, kun voidaan säätää ilmastointia, lämmitystä, vartiointia ja ulkovalaistusta sen mukaan ollaanko kotona vai ei.

 

 

 

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]

 

ELY-keskus-Europeiska-socialfonden-Vipuvoimaa-EU-logobanneri.www.jpg



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää