”Att knyta nya kontakter var det viktigaste”

28.06.2016

Supplier Day Sandnessjøen, informations- och diskussionsmöte som riktade sig till oljebolaget Statoils underleverantörer, hölls i Sandnessjøen i Norge den 1 juni. Företagsrådgivaren Mikael Hallbäck deltog och tyckte att mötet var lyckat speciellt på grund av det konkreta innehållet. Supplier Day arrangerades av det norska oljebolaget Statoil tillsammans med Petro Arctic som är ett underleveransnätverk för oljeverksamheten.

Under evenemanget kunde deltagarna bland annat boka ett privatmöte med Statoils chefer. Hallbäck fick möjligheten att diskutera konfidentiellt med Statoils logistikchef Kjell Magne Tysnes och category manager Tom Eirik Fredriksen. Hallbäck presenterade EnergyVaasa och företag som är verksamma i regionen för dem medan Tysnes och Fredriksen informerade Hallbäck om Statoils interna underleverantörskatalog som bolaget använder för att ständigt söka nya leverantörer till olika behov.

– Att knyta nya kontakter var det viktigaste. Under evenemanget presenterades ansvarspersonerna för Statoils olika delområden, till exempel för anskaffningar och för olje- och gasfälten, och jag lärde mig vem det lönar sig att kontakta på Statoil. På bolagets webbsidor finns inga organisationsscheman eller kontaktpersoner och därför var det nyttigt att få information om dem, säger Hallbäck.

norja verkostoituminen

Deltagarna byggde nätverk och knöt nya kontakter under tvådagarsevenemanget.

Bli underleverantör via andra underleverantörer

Personer i ledande positioner på Statoil berättade informations- och diskussionsmötets deltagare bland annat att företag kan bli underleverantörer till det stora oljebolaget snabbast genom att inleda samarbete med de stora underleverantörerna som redan har leverantörsavtal med Statoil. Statoil söker ständigt nya underleverantörer i synnerhet för leverans av mindre helheter samt komponenter.

År 2015 var det totala värdet på Statoils inköp från underleverantörerna 171 miljarder norska kronor, alltså ca 18,2 miljarder euro. Statoil köper från internationella varuleverantörer för 66 miljarder kronor och från norska leverantörer för 105 miljarder norska kronor.

I presentationerna framkom att Statoil betonar speciellt säkerhet och miljövänlighet. Olje- och gasfälten i Norska havet och på arktiska området ligger nära norska kustens rikliga fiskvatten och en oljeolycka skulle ha allvarliga konsekvenser i området. Kostnadseffektiviteten på verksamheten har också blivit en nyckelfråga i synnerhet nu när priset på oljan har sjunkit och därför är oljebolaget mån om att hitta nya tekniska innovationer.

Offshore Nordland skapade framtidstro för olje- och gasbranschen

Genast efter Supplier Day ordnades Offshore Nordland, en tvådagars konferens med temat olja och gas, där norska företagsrepresentanter, representanter för olje- och gasbranschen, tjänstemän, politiker och bankanalytiker höll föredrag. Antalet deltagare var ungefär hundra.

Enligt Hallbäck var också Offshore Nordland nyttig eftersom den var så konkret. Statoils regiondirektör Siri Espedal Kindem berättade bland annat om Statoils behov och om gasfältet Aasta Hansteen som startas år 2018. Nu är det enligt henne en bra tidpunkt för nya idéer just på grund av kostnadspress och teknologiutveckling.

Petro Arctic yhteistyökumppanitKjell Giæver, vd för Petro Arctic, presenterade bolagets samarbetspartner och möjligheter till samarbete.

Hallbäck minns att det rådde en positiv och lättad stämning på evenemanget.

– Sänkningen av oljepriset hade en stor effekt på de norska företagen och till exempel uppsägningar har skett. Nu ser det i alla fall ut som om det värsta redan är förbi och verksamheten har kunnat anpassas till nuläget. Olje- och gasindustrin kommer inte att försvinna från Norge och satsningar på branschen fortsätter, sammanfattar Hallbäck konferensens behållning..



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera