Aktuell information till turismföretagarna

11.04.2017

Paivi Laatikainen Mattsson 600px

Det blir ändringar också för resenärer. Framöver får researrangören tillämpa samma avbokningsvillkor på avbokningar gjorda på grund av sjukdom som på andra avbokningar. Därför är det ännu viktigare att resenären skyddar sin rätt att avboka genom att teckna reseförsäkring, säger Laatikainen-Mattson.

VASEK arrangerade i samarbete med Visit Vasa 6.4 ett info- och diskussionstillfälle som riktade sig till turismföretagare och turismaktörer. Temat på tillfället var den nya lagen om paketresor och det ordnades inom ramen för projektet Tillväxt genom information - besöksnäringen i fokus.

Ett trettiotal turismaktörer kom till Korsholms kulturhus för att höra Suomen matkatoimistoalan liitto ry:s biträdande direktör Päivi Laatikainen-Mattsons presentation om vilka ändringar EU-direktivet om paketresor kommer att medföra i reselagstiftningen i Finland. Laatikainen-Mattson är jurist till utbildning och har varit medlem i den arbetsgrupp som tillsatts av justitieministeriet för att bereda ett finskt lagförslag om direktivet för paketresor och därför känner hon väl till lagberedningen.

– Det är positivt att det ordnas en sådan här informativ och aktuell möjlighet här och man behöver inte åka till Helsingfors, tackar produktionschef Stefan Sellberg från Ingves & Svanbäck.

Stefan Sellberg 400pxDen nya lagen medför inte så många ändringar i företag som redan nu är researrangörer, säger Stefan Sellberg från Ingves & Svanbäck.

Konsumentskyddet blir bättre

Syftet med paketresedirektivet är att konsumenterna som köper resor ska få en starkare ställning speciellt eftersom en allt större del av resorna i dag köps direkt på nätet i stället för vid traditionella resebyråer. I Finland har konsumentskyddet för paketresor redan länge varit väldigt bra och gällande vissa delar även högre än den europeiska mellannivån. Syftet med reformen är att skapa ett enhetligt europeiskt system så att konsumentskyddet höjs till samma nivå i alla länder i Europa.

EU förutsätter att det lagförslag om paketresor som inom kort ska sändas ut på remiss ska träda i kraft 1.7.2018.

Från serviceproducent till researrangör

De största ändringarna som paketreselagen medför är att begreppet ”resepaket” (tidigare: paketresa) utvidgas och samtidigt kommer allt fler aktörer att omfattas av kravet på att ställa säkerhet. Enligt den nya lagtolkningen kan den som säljer minst två enskilda resetjänster bli ansvarig researrangör lättare än förr. Detta har stor betydelse för företagare eftersom en ansvarig arrangör måste ge en hundraprocentig säkerhet på resepaketens värde.

Kahvitauko 600pxPå kaffepausen fördes en livlig diskussion om lagändringen.

Enligt den nya lagen kan ett resepaket bildas enklare än tidigare. Om resenären väljer minst två olika resetjänster, exempelvis en teaterbiljett och en hotellövernattning, och ingår separata avtal med olika tjänsteproducenter, är försäljaren ändå ansvarig för hela paketet om tjänsterna köpts från ett försäljningsställe och de har valts innan resenären binder sig för att betala.

I och med ändringen kan näringsidkaren bli tvungen att ställa en säkerhet fast hen inte har avtalsrättsligt ansvar för de tjänster som hen förmedlat. En sådan situation kan uppstå till exempel om två näringsidkare marknadsför varandras tjänster och kunden på basis av denna marknadsföring inom ett dygn från köpet av den första tjänsten köper minst en annan resetjänst.

– De här bestämmelserna gäller inte affärsresande om kunden och säljaren har ett existerande avtal. De gäller inte heller resor på under 24 timmar som inte innehåller övernattning. Övernattning på något färdmedel anses i huvudsak inte heller som inkvartering, till exempel en tågresa och en plats i sovvagn utgör inte ett resepaket. Däremot anses båtkryssningar vara resepaket enligt den nya tolkningen.

Turismföretagarnas ansvar ökar

Trots att ett flertal saker blir tydligare i och med det nya lagförslaget, är det entydigt att turismföretagarnas ansvar kommer att öka. Det var många företagare som hörde på Laatikainen-Mattsons presentation med bestörtning och det ställdes många frågor.

Freddi Skott 400pxFöretagaren Freddi Skott från Kalle’s Inn förvånades över varför lagen ändras.

– Jag tror inte att lagen kommer att gå igenom som sådan, grubblar Freddi Skott som driver Kalle’s Inn. – Eller om den går, kommer folk nog att försöka gå runt den på alla möjliga sätt.

Att konsumentskyddet för resenärer blir bättre i Europa är bra men turismföretagarna ska planera sin marknadsföring och sina avtal ännu mer noga nästa år när lagen träder i kraft.

Text och bilder: Johanna Haveri

Presentationerna kan läsas på http://www.vasek.fi/regionutveckling/tillvaxt-genom-information/material-och-presentationer/.



lippu ja tunnuslause svenska 300px



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera