IMG 4348 Goran 600pxGöran Östberg

På Europadagen den 9. maj presenterades olika EU-finansierade projekt vid Vasa universitetet. Ett av projekten var Cirkulär ekonomi Korsholm som drivs av VASEK.

Projektets målsättning är att skapa en grund till ett kluster inom cirkulär ekonomi i Vasaregionen, att söka ny och växande affärsverksamhet inom branschen samt att kartlägga nuvarande materialflöden.

IMG 4337 goran katsojat 600px

Projektchef Göran Östberg var nöjd med de nya kontakterna som han fick under evenemanget.

– Nätverket, som cirkulär ekonomi behöver, födds genom att samarbeta med andra aktörer i regionen. Tack vare evenemanget, fick allt fler personer nu information om klustret inom cirkulär ekonomi, som etablerar sig till regionen, säger Östberg.

lahikuva 600px

 

Som ett exempel presenterade Östberg för en grupp intresserade en ny typ av olja, som ett företag från Laihela har tillverkat. Oljan hade producerats genom torrdestillation (dvs. pyrolys) från plastmaterial, exempelvis av gamla plastpåsar.

 

 

Östberg anser att cirkulär ekonomi är framtidens bransch. Cirkulär ekonomin syns även konkret i regionen inom en snar framtid, eftersom det kommer att grundas ett återvinningsgalleri till Vasa. Som bäst söker man företagare till galleriet.

– Ett sådant här koncept, som är något helt annat än loppis, skulle vara intressant att få även till Vasaregionen. Det är fråga om ett högklassigt shoppingcenter med second hand-butiker och café-restauranger som erbjuder närodlad mat. Samtidigt skulle den även fungera som en evenemangsplats för cirkulär ekonomi. Affärsverksamheten bygger på att varor som annars skulle brännas som avfall räddas och återvinns, berättar Östberg.

Om du är intresserad av att bli företagare till galleriet, kontakta Östberg.

Goran Ostberg
Göran Östberg
projektchef
+358 500 366 097
Cirkulär ekonomi

EU EAKR SV vertical 20mm rgbhavkraftEU 2014 2020 rgbliitonlogo kaksikielineni300RGB

‹ Gå till "Nyheter"