tarraplanssi

Yrittäjällä on usein vahva osaaminen omasta alastaan ja omista tuotteistaan, mutta liiketoimintaosaamisessa voi olla puutteita. Jos yrityksessä on omistajan- tai sukupolvenvaihdos ajankohtainen, tarvitaan sen myyntikunnon arvioimisessa useimmiten ulkopuolista neuvontaa ja käytännön toimenpiteiden koordinointia. Juuri käynnistyneessä Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeessa varmistetaan omistajanvaihdosten sujuminen luomalla yhteinen palvelukonsepti Pohjanmaalla toimivien kehittämisorganisaatioiden käyttöön.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoituksensa saavan hankkeen toteuttavat Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus. Huhtikuussa 2017 käynnistynyt hanke jatkuu vuoden 2019 loppuun asti.

– Tavoitteenamme on lisätä tietoisuutta hyvin valmisteltujen omistajanvaihdosten merkityksestä liiketoiminnalle, niin ostajan kuin myyjänkin näkökulmasta. Haluamme saada yrittäjät aloittamaan omistajan- tai sukupolvenvaihdoksen suunnittelu ja toteutus hyvissä ajoin ennen lopullista kauppaa tai sukupolvenvaihdosta, hankkeen projektipäällikkö Sari Saarikoski VASEKilta kertoo.

– Kehittämällä omia neuvontaprosessejamme pystymme takaamaan sen, että yrittäjät saavat samanlaista, laadukasta ja osaavaa neuvontaa omistajanvaihdostilanteessaan, oli yritys sitten Vaasan, Pietarsaaren tai Kristiinankaupungin seudulta. Ja yhdessä toimimalla tieto myös niistä ”hiljaisessa” myynnissä olevista yrityksistä leviää tehokkaammin alueiden välillä, yritysneuvoja Kari Myllymäki Concordiasta kertoo ja jatkaa:

– Ja toki tulemme levittämään entistä enemmän tietoa nyt jo muutaman vuoden käytössä olleesta Pohjanmaan Yrityspörssistä, jotta useampi laittaisi sinne yrityksensä myyntiin, saisi näkyvyyttä laajemmin ja siten enemmän ostajaehdokkaita.

– Yrityksen myymisprosessi on yrittäjälle usein pitkä ja henkilökohtainen. Aikaa vievin vaihe voi olla sen selvittäminen, kuka tai ketkä ryhtyvät jatkajiksi, ja millä omistusosuuksilla, Timo Vauhkonen Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksesta muistuttaa.

Perusteellinen valmistautuminen ja ajoissa aloitettu verosuunnittelu on erityisen tärkeää, sillä ennen omistajanvaihdosta voidaan veroseuraamuksia pienentää esimerkiksi yhtiömuodon tai yhtiösopimuksen muutoksilla, osingonjaolla tai jakautumisella.

– Omistajanvaihdos on yritykselle todellinen kehittymisen mahdollisuus, ja sitä pitäisi korostaa jatkajien houkuttelussa. Olemassa olevan yrityksen ostaminen on oiva tapa ryhtyä yrittäjäksi! kokenut omistajanvaihdoksiin erikoistunut yritysneuvoja Kjell Nydahl muistuttaa.

Nydahl tulee hankkeen aikana toimimaan kaikkien kolmen organisaation yritysneuvojien mentorina omistajan- ja sukupolvenvaihdosneuvonnassa. Hän jakaa monivuotisen kokemuksen tuomaa osaamistaan, ja yhdessä organisaatiot luovat toimintamallit siitä, miten erilaisissa tilanteissa edetään suunnitelmallisesti ja huolellisesti valmistautuen.

Tietoa omistajan- ja sukupolvenvaihdoksista jaetaan yrityksille muun muassa säännöllisesti järjestettävissä omistajanvaihdosseminaareissa. Ensimmäinen seminaari on 31.10. Vaasassa, seuraavat vuoden 2018 puolella Pietarsaaressa ja Kristiinankaupungissa.

Lisätietoja

Sari Saarikoski kuva rajaus2
Sari Saarikoski
Yritysneuvoja
+358 40 558 6058
Yritysneuvoja, Vaasa hyvinvointialan yrittäjyyden asiantuntija projektipäällikkö, Valmisteltu omistajanvaihdos


Kari Myllymäki, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia, 010 239 7555
Timo Vauhkonen, Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, 040 5073342

‹ Siirry "Tiedotteet"-sivulle