0016311pKysyttyaLogowww2.jpg

Perhevapaakorvaus on työnantajalle myönnettävä kertakorvaus naispuolisen työntekijän vanhemmuudesta aiheutuviin kustannuksiin. Korvauksen suuruus on 2 500 euroa. Työnantaja voi hakea korvausta perhevapaista, joissa ensimmäinen äitiysrahapäivä tai adoptioäidin vanhempainrahapäivä on ollut 1.4.2017 tai sen jälkeen. Lisäksi edellytyksenä on, että työntekijälle on maksettu äitiysrahan tai adoptioäidin vanhempainrahan ajalta palkkaa vähintään kuukauden verran. Työsuhteen on myös pitänyt kestää vähintään 3 kuukautta ennen perhevapaan alkamista.

Jos perhevapaakorvauksen hakeminen on työnantajalta päässyt unohtumaan, vielä ei välttämättä ole liian myöhäistä. Korvausta voi hakea jopa kuusi kuukautta vanhempainpäivärahakauden päättymisen jälkeen.

Työnantajat ovat Kelan mukaan hakeneet uutta perhevapaakorvausta vasta vähän. Kela on varautunut korvaamaan vuosittain noin 30 000 äidin perhevapaista aiheutuneita kustannuksia työnantajille.

Yritysneuvoja Sari Saarikoski muistuttaakin kaikkia työnantajia perhevapaakorvauksista:

– Naisvaltainen ala tai ei, lapsia syntyy eikä työnantaja voi tai saa lain mukaan vältellä työntekijöitä, jotka mahdollisesti ovat jäämässä perhevapaalle. Perhevapaat voivat kuitenkin rasittaa merkittävästi myös yrittäjän taloutta, joten siksi tämä on tärkeä tuki yrittäjille. Kunhan he vain muistavat sitä hakea!

– Ja kun korvauksen hakuaikaa on se kuusi kuukautta vanhempainpäivärahakauden jälkeen eli käytännössä hakuaika on sama kuin vuosilomakustannuskorvauksella. Näitä etuuksia kannattaa siis ehdottomasti hakea samaan aikaan, Saarikoski muistuttaa.

Suomen yrittäjien tekemien laskelmien mukaan yksi lapsi maksaa äidin työnantajalle nettona noin 8 000 euroa. Siinä on jo otettu huomioon viime vuoden keväällä voimaan tullut perhevapaakorvaus. 8 000 euroa on kokonaisuudessaan alle 10-vuotiaasta lapsesta tämän äidin työnantajalle aiheutuvat kulut. Summa sisältää noin 4 000 euroa alle 10-vuotiaan sairaan lapsen hoitovapaasta aiheutuvia kuluja. (Lähde)

Lisätietoa perhevapaakorvauksesta löydät Kelan sivuilta

 

‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle