Tomaateille vettä, lämpöä ja LED-valoa

24.02.2014

Växthus-LED-hanke tarkkailee sato- ja kuluvaikutuksia, kun perinteiset valot sammuvat ja ledit syttyvät

Vaasan seudulla on 260 viljelijää, jotka saavat elantonsa kasvihuoneviljelystä. Kasvihuoneissa kesä jatkuu ympäri vuoden, ja satoa saa myös keskellä pimeintä talvea. Yhdessä närpiöläisessä kasvihuoneessa tomaatit kypsyvät ja pullistuvat kuitenkin vähän eri tavalla. Niitä valaistaan LED-valoilla. VASEK on mukana rahoittamassa Novian Växthus-LED-hanketta, jonka tavoite on kartoittaa ja kehittää edellytyksiä käyttää LED-valaistusta kasvihuoneviljelyssä myös laajemmin. Tutkinnan alla ovat kasvihuoneen kulu- ja satomuutokset, kun perinteiset HPS-valot korvataan ledeillä. Huomaavatko tomaatit eroa?

Investointia ja säästöä

Novian tutkimusjohtaja Kristian Blomqvist odottaa hankkeen tuloksia yhtä innolla kuin viljelijät. Projekti on jo seurantavaiheessa ja pian loppusuoralla, joten varovaisia väliaikaishavaintoja voi antaa. Itsestäänselvin muutos näkyy energiatehokkuusluvuissa.
– LED-valoilla voi valmistajien mukaan säästää jopa 50–80 % kasvihuoneen sähkönkäytöstä. Koska ledit eivät kuitenkaan lämmitä yhtä paljon kuin HPS-valot, kasvihuoneen lämmitystarve kasvaa talvipakkasilla. Lämpöenergia on kuitenkin edullisempaa.

Vaikka viljelijä saa säästöjä sähkökuluissa, siirtyminen perinteisistä valoista ledeihin on kova investointi. Blomqvist laskee, että 2000 m2:n kasvihuoneen valaistuksen muuttaminen ledeiksi maksaisi satoja tuhansia. Silti vaaka voi lopulta kääntyä ledien puolelle.
– Kun lamppuihin on investoitu, niiden käyttö on huomattavan energiatehokasta. Ledejä tarvitsee myös vaihtaa paljon harvemmin kuin HPS-valoa.

"Hanke tutkii myös, onko LED-valoilla vaikutusta kasvien kastelun ja lannoittamisen tarpeisiin,” kertoo tutkimusjohtaja Kristian Blomqvist Novialta.

Rohkaisevia satovaikutuksia

Myös sadon määrässä on havaittu muutoksia. Näyttää siltä, että LED-valoilla valaistut kasvit tuottavat enemmän tomaatteja. Salaisuus saattaa olla valon värissä, sillä kasvit reagoivat parhaiten tietyillä sävytaajuuksilla.
– Sininen ja punainen valo ovat kasvamiselle erityisen hyviä, ja LED-valoihin näitä sävyjä voidaan saada mahdollisimman paljon. Valon tehoa kuvataan puolestaan PAR-säteilyllä, joka on ledeissä lähtökohtaisesti parempi mutta niiden on sijaittava lähempänä kasvia.

Sadon laatuun LED-valo ei näytä merkittävästi vaikuttavan. Hanke tekee kuitenkin yhteistyötä MTT:n ja Itä-Suomen yliopiston kanssa, joka vertaa tomaattien kemiallista koostumusta. Blomqvistin mukaan joitain pieniä eroja on havaittu flavonoidien osalta, mutta vielä on liian aikaista antaa tarkkoja tuloksia.

Viljelijöiden päätöksen tueksi

Växthus-LED on toimialakohtainen kehityshanke, jonka rahoitukseen sisältyy kunnallinen osuus VASEKin kautta. Projektin tehtävänä on antaa viljelijöille aiheesta monipuolista tutkimustietoa. Tulokset ovat julkisia, ja niitä voi käyttää tukena, kun tehdään päätöksiä omien kasvihuoneiden valaistuksesta. LED-teknologia tulee koko ajan edullisemmaksi, etenkin uusien kasvihuoneiden rakentamisen yhteydessä.
– Ainakin koekasvihuoneemme viljelijä suhtautuu aiheeseen todella positiivisesti ja innokkaasti. Uskon ja toivon, että tulokset rohkaisevat viljelijöitä muuttamaan kasvihuoneitaan ympäristöystävällisemmiksi, toteaa Blomqvist.

Vaikuttaako kuvassa punaisen sävyinen LED-valaistus
tomaattien makuun? Hankkeessa järjestetään suuret
makutestit, jotta myös tähän saadaan selvyys.

 

Växthus-LED-hanke

Hankeaika: 1.12.2012–31.10.2014.
Rahoitus: Pohjanmaan liiton myöntämä EAKR-rahoitus.
Mukana myös Yrkeshögskolan Novia, MTT, VASEK, Närpes ja ÖSP
VASEKin rahoitusosuus: 6 000 €
Web-sivu: http://bloggen.fi/vaxthusled/

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat: Anni Kiviniemi, Mantra Communications



‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle