Oppisopimuksella uutta osaamista ja osaavaa työvoimaa

02.02.2016

Oppisopimuskoulutus tarjoaa kaikille peruskoulun suorittaneille mahdollisuuden suorittaa toisen asteen tutkintoja tai niiden osia. Ammattia oppimaan pääsee vaikka seuraavalla viikolla, sillä oppisopimuskoulutus ei ole riippuvainen oppilaitosten hakuajoista.

– Meillä on asiakkaina useita yrittäjiä, jotka hankkivat itselleen ja siten yritykselleen lisäosaamista oppisopimuskoulutuksella, kertoo Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yrityspalvelupäällikkö Kjell Nydahl. – Oppisopimus tarjoaa yrittäjälle oivan mahdollisuuden myös kouluttaa olemassa olevaa ja palkata täsmälleen yrityksen tarpeisiin sopivaa henkilökuntaa.

Oppisopimus on opiskelijan ja työnantajan välinen määräaikainen työsopimus. Koulutuksen teoriaosuuden opettaa oppilaitos, ja työssä oppimisen osuuden tarjoaa työnantaja. Koulutusaika vaihtelee vähintään neljästä kuukaudesta neljään vuoteen, suoritettavasta tutkinnosta ja opiskelijan aikaisemmasta osaamisesta riippuen.

Hyvä kokemus

Lounasravintoja ja pitopalvelu Mama’s Kitchenin omistajalla Petri Kangasojalla on ainoastaan positiivista sanottavaa oppisopimuksesta.

– Kun haimme uutta työntekijää muualle lähteneen vanhan työntekijän tilalle, saimme hakijan, jolla oli hyvä asenne mutta ei kokemusta, hän kertoo. – Aluksi meitä jännitti, koska aikaa kokemuksen puutteen paikkaamiseen ei ollut paljon. Lisäksi kumpikaan meistä kahdesta omistajasta ei ollut opettaja, joten meitä mietitytti keittiötyöskentelyn opettaminen.

Mamas Kitchen 450pxOppisopimuskoulutus jännitti Mama’s Kitchenin Petri Kangasojaa aluksi,
mutta kokemus olikin hyvä ja yritys sai hyvän työntekijän.

Vaikka koulutuksen teoriaosuuksien järjestäminen aiheutti yrittäjille lisäjännitystä, ne pystyttiin järjestämään ongelmitta, koska tieto ajankohdista saatiin hyvissä ajoin etukäteen. Ravintola-alan teoriaosuudet kattoivat lähinnä matematiikkaa ja erityisruokavalioiden opiskelua.

Loppujen lopuksi yrittäjän mielestä oppisopimuskoulutuksessa oli ”paperin pyörittelyä” vähän, ja työntekoon sai keskittyä hyvin.
– Nyt oppisopimustyöntekijämme on ollut talossa parisen vuotta, ja häntä on ollut oikein mukava opettaa talon omille tavoille, Kangasoja tiivistää. – Voisin lähteä mukaan oppisopimukseen työnantajan ominaisuudessa uudelleenkin.

Yrittäjä oppii lisää ja firmalla menee paremmin

Yrittäjä voi oppisopimuskoulutuksena suorittaa oman ammattialan perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Oppisopimukseen voidaan räätälöidä yrittäjälle henkilökohtaisesti omaa aiheosaamista kohentavia opintoja. Yrittäjä voi suorittaa omien tarpeidensa mukaan koko tutkinnon tai osia siitä. Koulutus voidaan suunnitella myös lyhytkestoisena lisäkoulutuksena, jolla syvennetään ja laajennetaan ammattitaitoa.
Yrittäjän oman osaamistason nosto on kovenevassa kilpailussa tärkeää.

– Plakaatti seinällä kertoo asiakkaalle laadusta, muistuttaa Ami Kuula, yksi Vaasan Rannikkoseudun Oppisopimustoimiston koulutussuunnittelijoista.IMG 2039 450px

Koulutussuunnittelija Ami Kuula kehuu Yrittäjän ammattitutkinnon tietopuolisia opintoja mahtavaksi verkostoitumistavaksi.

Lisäksi yrittäjä voi oppisopimuksella suorittaa yrittäjyyden tutkintoja. Yrittäjän ammattitutkinnolla vahvistetaan liiketoimintaosaamista, tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnolla tuotteita, palveluja ja prosesseja, ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto syventää johtamisosaamista.

– Yrittäjän ammattitutkintoa suorittamaan voi hakea nyt parhaillaan, kertoo Kuula. – Yrittäjyysosaamisen päivitys ei ole kenellekään haitaksi, ja tietopuoliset opinnot ovat yrittäjälle mahtava tapa verkostoitua!

– Yrittäjän ammattitutkinto sopii erinomaisesti myös sukupolvenvaihdoksen kautta yrittäjänä aloittaneelle uudelle polvelle, pohtii VASEKin Nydahl.

Lue lisää oppisopimuksista ja ilmoittaudu:
www.vaasa.fi/oppisopimus

 

 



‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle