Kevytyrittäjyys vaihtoehtona perinteiselle yrittämiselle

19.01.2016

Kevytyrittaja 600pxKevytyrittäjä työllistää itse itsensä ilman, että hänellä on omaa yritystä. Kevytyrittäjän tulot tulevat – aivan kuten perinteisenkin yrittäjän – siitä, että hän myy työtään muille. Jotta myyminen ilman omaa yritystä onnistuu, on käytettävä hyväksi laskutuspalvelua. Kevytyrittäjä ei siis itse laskuta asiakkaitaan, vaan laskutuspalvelu tekee sen hänen puolestaan ja maksaa kevytyrittäjälle palkkaa laskutetun työn mukaisesti. Myös ennakonpidätykset, vakuutusmaksut ja verotuksen hoitaminen jää laskutuspalvelulle.

Yritysneuvoja Antti Alasaaren mukaan kevytyrittäjyys on yleistynyt viime aikoina nopeaan tahtiin:

– Kevytyrittäjän on tärkeää ymmärtää, ettei laskutuspalveluita tarjoava yritys suinkaan tee hyväntekeväisyyttä, eli kustannusrakenteeseen pitää perehtyä. On tiedettävä mitä laskutuspalvelulta ostaa ja mitä se maksaa ja mistä maksut muodostuvat. Kevytyrittäjä ikään kuin maksaa provision tekemästään työstä laskutuspalvelulle, ja tuon provision kohtuullisuus kannattaa arvioida huolella, Alasaari muistuttaa.

Kevytyrittäjyyteen liittyy paljon hyviä puolia, ja vapaus on niistä yksi. Kevytyrittäjä voi itse päättää työnkuvansa ja hinnoittelunsa. Hän myös hankkii itse omat asiakkaansa. Kevytyrittäjyyttä pidetään helpompana kuin tavallisen yrityksen perustamista ja paluu tavallisiin päivätöihin tapahtuu sujuvammin. Monesti on myös mahdollista toimia kevytyrittäjänä vaikka olisikin lisäksi tavallisessa päivätyössä.

– Yhtenä kevytyrittäjyyden hyvinä puolina pidetään sitä, että ylimääräinen paperityö jää pois. Mutta se asiakkaiden hankinta ja asiakassuhteiden ylläpito täytyy kuitenkin hoitaa aivan samalla tavalla kuin perinteisessä yrityksessäkin. Joskus asiakkaat voivat olla vastahakoisia tilaamaan palveluita kevytyrittäjältä ja haluavat kuitenkin mieluiten kääntyä ”oikean” yrittäjän puoleen, Alasaari pohtii ja jatkaa:

– Jos tällainen tilanne tulee, ja iso asiakas on menossa sivu suun väärän ”yrittämistavan” vuoksi, kannattaa olla meihin yhteydessä, niin mietitään sitä yrityksen perustamista. Eivät ne paperityöt ihan ylivoimaisia kuitenkaan ole, hän vakuuttaa.

– Tietysti kevytyrittäjyys on hyvä tapa testata oma liikeidea, jos on epävarma siitä, haluaako lähteä yrittäjäuralle. Löytyykö asiakkaita tarjotuille palveluille? Onko mahdollista elättää itsensä kokonaan tällä liikeidealla? Kevytyrittäjä maksaa yleensä laskutuspalvelulle vain lähetetyistä laskuista, eli kokeilu ei käy kalliiksi kukkarolle.

 

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name]

Lue lisää kevytyrittäjyydestä:
Mitä on kevytyrittäjyys?
Kevytyrittäjyys vai toiminimi?
Kevytyrittäjä voi pudota tyhjän päälle työttömyysturvassaan 



‹ Siirry "Artikkeleita"-sivulle