”Vi har mycket att lära av varandra, därför är Kvarkenfärjan viktig även för byggande”

26.05.2016

Pohjola talossa 600pxI centrum, på Hovrättsesplanaden, fick gruppen lära sig om renoveringen av Pohjolahuset och dess tekniska lösningar.

Nätverket för hållbart byggande från Umeå och Västerbotten gjorde ett studiebesök till Vasaregionen 19–20 maj. Under guidning av projektchef Mauritz Knuts bekantade gruppen sig med olika energieffektiva byggnader och lösningar som genomförts eller planerats genomföras i vår region .

Delegationen på åtta personer besökte Yrkesakademins Campus Kungsgården och fick lära sig hur blivande timmermän utbildas. Mikael Snellman från Lemminkäinen och Kari Rintamäki från Granlund i sin tur presenterade projektet Wasa Station som enligt de senaste uppgifterna börjar byggas i Klemetsö om ungefär ett år.

Gruppen besökte Finlands vackraste havsnära campus där de visades runt det för tre högskolor gemensamma undervisnings- och forskningscenter Technobothnia samt i synnerhet centrets laboratorium som är vigd åt byggnadsteknisk forskning. I centrum, på Hovrättsesplanaden, fick gruppen lära sig om renoveringen av Pohjolahuset och dess tekniska lösningar.

I Runsor fick besökarna ta del av Vaasa Parks kontorshus Futura IV och dess energilösningar. Följande etapp efter Runsor var bostadsområdet i Sunnanvik som är självförsörjande på energi och som var området för Bostadsmässan i Vasa år 2008. Områdets energisjälvförsörjning bygger på en ny energikälla, nya sätt att uppsamla och distribuera energi samt på ett nytt sätt att ta till vara gas från soptippen.

Technobotnia 600pxGruppen besökte Finlands vackraste havsnära campus där de visades runt det för tre högskolor gemensamma undervisnings- och forskningscenter Technobothnia

Som avslutning på tvådagarsbesöket presenterade Vasa stad delar av stadens historia och särskilda drag samt belyste aktuella planer ur planläggningens och stadsutvecklingens perspektiv. Det sista besöket gick till Sundom skola och Sundom Smart Grid. I Sundom produceras den energi som daghemmet och skolan förbrukar med solpanelerna, och helheten utgör en Living Lab, där man undersöker hur överloppsenergin kunde kopplas till nätet och säljas.

Mikael Berglund, ordförande för Nätverket för hållbart byggande, var nöjd med besöket. Han reflekterade kring hur likadana Umeå och Vasa är:

– Båda regionerna är internationella, studentstäder och har liknande utmaningar kring byggande. Att främja energieffektivitet och hållbart byggande samt balansera mellan gammalt och nytt byggnadsbestånd är bekant för båda.

– Under det här besöket har vi insett hur viktig Kvarkenfärjan faktiskt är. Vi behöver en fungerande och miljövänlig förbindelse mellan våra regioner och längre ut i världen för att informationsutbytet kan bli ännu mer omfattande, oavsett bransch, fortsätter han.

Michael Jalmby, som är koordinator för Nätverket för hållbart byggande, delade samma tankar och funderade hur mycket regionerna kan lära av varandra.

– Vi i Sverige ligger kanske litet före vad gäller byggande men er region kunde erbjuda oss mycket nytt i tekniska lösningar, ert nätverk för energiteknologi är starkt. Gemensamt språk är också en förenande faktor som också gör informationsutbytet och kommunikationen lättare, avslutar Jalmby.

Besöket arrangerades inom ramen för projektet Cleantech Kvarken och var nätverkets första resa till Finland. Grupper från Vasaregionen har besökt Umeå redan i ett flertal gånger under de tidigare projekten för hållbart byggande.

 

ryhma 600pxHela gruppen på Sundom skolas tak.

 

 

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name]



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera