Vasaregionen redo ta emot de resenärer som Finnair flyger till Finland

21.01.2015

Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Österbottens handelskammare bjöd Finnairs verkställande direktör Pekka Vauramo till Vasa den 21 januari 2015 för att träffa representanter för näringslivet och intressentgrupper av central betydelse för näringslivet. Med på besöket i Vasa var också Finnairs regiondirektör Rolf Backman och direktör för kommunikations- och samhällsansvar Arja Suominen.

Efter att handelskammarens verkställande direktör Juha Häkkinen hade förklarat evenemanget öppnat tog VASEKs logistikexpert Riitta Björkenheim vid. I snabb takt redogjorde hon för Finnairs representanter om Vasaregionens fördelar och möjligheter, men även om bekymmer i anslutning till flygresandet, såsom organiseringen av resekedjor samt prisnivån och tidtabellerna.

– Vi uppdaterar strategin för flygresande regelbundet i samarbete med näringslivet, och därför har vi alltid färska uppgifter om näringslivets behov och önskemål. Till exempel i fråga om flygförbindelser så är de korta rutterna till Helsingfors eller Stockholm i sig inte lika viktiga som de två flygallianser som förbindelserna möjliggör. För Vasaregionen med sin globala verksamhet är det här ytterst viktigt. Men en direkt förbindelse till Europa skulle ju inte skada alls, konstaterade Björkenheim.

Logistikexpert Riitta Björkenheim berättade om bekymmer i anslutning till flygresandet men även om potentialen regionen erbjuder.

– Redan nu märks en förändring. I Vasaregionen kan och vill man resa med flyg, och de 140 årliga charterflygen har stor inverkan på livskvaliteten för regionens invånare. Men i företagen används för närvarande videokonferenser i stor utsträckning och för resor måste man ofta få godkännande av två chefer. Budgeten är stram och ofta är tågförbindelse ett beaktansvärt alternativ. Hur glada vi än är över regionens goda tågförbindelser så är det här en utmaning för Finnair, fortsatte Björkenheim.

 

VASEKs kommunikationschef Suvi Markko och Finnairs verkställande direktör Pekka Vauramo.

Asien är Finnairs ryggrad

Vauramo uttryckte sin belåtenhet över att man i Vasaregionen har gjort sin läxa väl vad beträffar utvecklingen av flygresandet. ”Några stora förändringar i flygförbindelserna är inte på gång för Vasas del" konstaterade Vauramo som svar på den fråga som låg i luften.

– Finnair har varit på tapeten på grund av sina kostnadsinbesparingar, men det har inte väckt lika mycket uppmärksamhet att Finnair, efter Olkiluoto kärnkraftverk, har Finlands näst största uppgjorda investeringsplan. Det här visar att bolaget har tro på den förestående 20-årsperioden, då man enligt investeringsplanen använder de nya långdistansflygplanen av wide-body modell. Antalet kommer att stiga från 15 till 23 flygplan. Asien är bolagets ryggrad, eftersom ett flyg från Asien ökar kapaciteten även för anslutningsflygen i Europa.

– I Asien säljer Finnair allt möjligt från Finland, till exempel Mumin, Marimekko, ljusa sommarnätter och å andra sidan även mörker och snö, berättade Vauramo.

Enligt Vauramo är det bland asiatiska resenärer populära konceptet StopOver på uppgång, och det här gladde även Vasaregionens Turisms nya verkställande direktör Max Jansson, som försäkrade att allt går att ordna för turister från Asien som reser till Kvarken – och inte bara under några sommarnätter, utan året om.

– Efter att de har landat i Vasa är turisterna på bara ett par timmar mitt ute i den vackraste skärgården, i det unika landhöjningsområdet i Kvarken. Under ett besök som varar ett par dagar kan de ta färjan över till Umeå och sedan fortsätta resan vidare i Europa. Listan över saker som Finnair säljer kan mycket väl utökas med de stenar som höjer sig ur havet i Kvarkens världsnaturarv, påminde Jansson.

Vasaregionens Turism Ab:s verkställande direktör Max Jansson

Närmare uppgifter

Riitta Björkenheim
logistikexpert, VASEK
044 512 6612

Juha Häkkinen
verkställande direktör, Österbottens handelskammare
0500 561 036



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera