Vadå för projekt?

10.02.2014

Vasaregionens Utveckling Ab VASEK har tre huvuduppgifter: företagens hela livscykel täckande företagsrådgivning, Vasaregionens marknadsföring och regionens utveckling. Inom regionutvecklingen spelar olika program och projekt en central roll. Exempel på program är den nyligen påbörjade Innovativa städer -programmet (INKA) eller de redan avslutade Regioncenterprogram (AKO) och Program för kompetenscentra (OSKE). VASEKs uppgifter inom regionutveckling innebär att passa ihop regionens program och projekt. Vad är dessa projekt då och vad behövs de till?

Projekt är nutidens verktyg och arbetssätt. Med hjälp av projekten drivs sådan verksamhet som strävar till påbörja, pröva eller förbättra något. Ett projekt har en början och ett slut. Allt arbete som görs inom projekten baserar sig på tydliga planer, där det framgår till exempel vem som jobbar för projekten och vad projektens målsättningar är. Ett projekt är alltså ett verktyg med vilket nya idéer genomförs. Projekt finns inte till för att underhålla gammal verksamhet. Ett lyckat projekt skapar antingen något nytt konkret eller ökar kunskapen inom någon bransch.

Projekt som VASEK administrerar

För tillfället utför VASEK tio projekt. Varje projekt har en projektchef från VASEKs personal. Projektcheferna är experter inom sina egna branscher och de ansvarar för att VASEKs projektmålsättningar framskrider i regionen. En del av finansieringen för VASEKs projekt kommer från ERUF och ESF fonderna, via ELY-centralen eller Österbottens förbund, till VASEK.
- Exempelvis Energiska Vasaregionen är ett projekt utförs av VASEK. Projektet styr hela regionens kommunikation både inåt och utåt, samt producerar marknadsföringsmaterial tillsammans med regionens andra aktörer, berättar VASEKs utvecklingsdirektör Stefan Råback.

Stefan Råback berättar att VASEK utför för tillfället tio egna projekt.

       
 

Projektfinansiering

De organisationer som utför projekt, till exempel utvecklingsbolag och läroanstalter, kan ansöka om projektfinansiering. Eftersom största delen av den finansiering som kommer från EU administreras på nationell nivå, ansvarar varje medlemsland för övervakningen av medlens användning. EU-finansieringen är ändå alltid kompletterande finansiering. För att ett projekt ska få EU-finansiering måste projektet också finansieras av staten, kommunerna eller de företag och organisationer som deltar i projektet.

EU:s andel av projektfinansieringen kommer i huvudsak från fonderna Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och Europeiska socialfonden (ESF). ERUF är den största fonden och med hjälp av fondernas finansiering strävar EU till att jämna ut utvecklingsskillnader mellan regionerna. I Finland administreras EU-finansieringen av Arbets- och näringsministeriet, de regionala ELY-centralerna och landskapens förbund. Även Landsbygdsprogrammet och Botnia Atlantica är viktiga finansieringskällor för Österbotten.

EU fattar beslut om projektfinansiering enligt programperioder. Ett programperiodbyte är därför på gång också i Finland som bäst, och Finland har genomgått dessa programperiodbyten sedan 1995 då Finland gick med i EU. Den programperiod som slutar innehöll åren 2007–2013 och nya programperioden sträcker sig från 2014–2020. Cirka 70 % av den finansiering Finland får från EU riktas till Östra- och Norra Finland och cirka 30 % riktas till Västra- och Södra Finland. Den nya programperioden är utmanande eftersom Österbottens andel av EU:s finansering ser för tillfället ut att bli 40 % mindre i jämförelse med den förra programperioden.

   
       

Enligt Råback passar projektet ypperligt under VASEKs administration:
- Vi ansökte om projektfinansiering eftersom en av VASEKs huvuduppgifter är regionens marknadsföring. Projektpengarna har använts till att planera nya marknadsföringskampanjer och delvis också till kampanjernas förverkligande.

Under 2013 använde VASEK cirka 150 000 euro på de projekt bolaget utför själv, vilket motsvarar cirka 38 % av VASEKs totala projektbudget. De resterande 62 % betalades till projekt som utförs av andra.

VASEKs roll i projekt som administreras av andra

Förutom sina egna projekt betalar VASEK så kallad kommunalmedfinansiering till verksamhet som drivs av andra organisationer. VASEK ägs av sju kommuner: Vasa, Korsholm, Laihela, Storkyro, Vörå, Malax och Korsnäs. Varje kommun betalar 14 euro/invånare/år till VASEK och en del av denna summa budgeteras till projekt.
- Detta är en effektiv verksamhetsmodell. På det här sättet behöver inte de som ansöker om projektpengar göra det skilt från varje kommun, utan en ansökan till VASEK räcker, klargör Råback.

För tillfället är VASEK med i 23 olika projekt som samarbetspartner eller styrgruppsmedlem. Projekten representerar flera strategiskt viktiga branscher för hela regionen.
- Det är som om kommunernas andel i projektfinansieringen skulle mångdubblas, då den kommunala medfinansieringen räknas ihop med EU:s och statens finansieringsandelar, konstaterar Råback.

Vad händer då ett projekt slutar?

Projektfinansiering beviljas alltid endast för en viss tidsperiod. Hur fortsätter verksamheten då projektfinansieringen slutar?
- Projektfinansieringspengarna används uttryckligen till att skapa något nytt, som exempelvis planeringen av två Energiambassadörs -kampanjer. Projektfinansieringen möjliggjorde dessa stora och synliga kampanjer, som förverkligades tillsammans med regionens företag. Då projektfinansieringen slutar är det klart att vi inte längre kan satsa på lika stora kampanjer, säger Råback och påminner:
- Grundarbetet fortsätter ändå efter projekten. Om projektet var lyckat har det också skapat något nytt och bestående. Genom Energiambassadör -kampanjerna har vi till exempel lyckats öka vetskapen om Vasaregionens energikluster och locka nya arbetstagare till regionen.

 

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera