Traineeplats i hemlandet fick Aron att tänka om gällande framtidsplanerna

09.09.2019

AronJahn 400pxAron Jahn fick en tilltalande traineeplats via Karriärsitzen.

Arbetsmöjligheter finns det gott om i Vasaregionen, men hur ska man locka hit kunnig arbetskraft? Vasa stad och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK lanserade i februari ett koncept för rekrytering vid högskolor, där man i samarbete med företag från regionen och högskolans studentorganisationer arrangerar ett rekryteringsevenemang i samband med studenternas eget evenemang. Första evenemanget, Karriärsitzen, ordnades vid Umeå universitet i samarbete med Vasa centralsjukhus, Wärtsilä, ABB och studentnationen Finlandssvenska Nationen I Umeå.

Österbottenbördige Aron Jahn var en av dem som fick anställning via Karriärsitzen. Han höll precis på att avsluta sina studier i mediekommunikationsvetenskap vid Umeå universitet, men att återvända till Finland för att arbeta efter studierna hade inte ingått i hans planer.

– Jag hade inte för avsikt att flytta tillbaka till Finland, men när jag blev erbjuden traineeplatsen på Wärtsiläs kommunikationsavdelning i mitten av maj, kunde jag inte tacka nej. Nu har jag fått arbeta inom branding, vilket är precis vad jag studerat och vill syssla med, och min chef och hela teamet är jättetrevliga, berättar Aron.

Enligt honom är idén med evenemang som Karriärsitzen väldigt bra, för när man flyttar utomlands tappar man lite känslan för hurdana arbetsmöjligheter det finns på före detta hemorten. Att arbetskraft verkligen behövs här kommunicerades tydligt på träffen och det fick säkert många att tänka om gällande sina framtidsplaner.

– Jag vet inte ännu vad som händer efter min sex månaders traineeskap, men jag kan tänka mig att stanna i Vasaregionen. Jag trivs här väldigt bra, eftersom arbetsmiljön är internationell och jag får använda engelska i arbetet. Det märks att det finns en traineekultur i Wärtsilä: man får riktiga arbetsuppgifter som trainee och ifall man behöver lite flexibilitet till exempel på grund av flytt eller slutförande av studier, så ställer sig arbetsgivaren positivt till det, konstaterar Aron.

Vasa stad och VASEK planerar att fortsätta med rekryteringsevenemangen: näst i tur står Aalto-universitet med ”Karriärcoccare” den 25 oktober, och Karriärsitzen ska även återvända till Umeå i slutet av året.

– Konceptet visade sig fungera i Umeå så nu testar vi med studerande på Aalto-universitetet. Det är ett smart sätt för företagen att rekrytera framtidens arbetstagare, säger VASEKs företagsrådgivare Olav Nylund.

– Utvecklingen av samarbetet med högskolornas studentorganisationer är viktig för oss och det är meningen att konceptet blir till en samarbetsmodell som upprepas årligen. Detta samarbete gör det möjligt för oss att tillsammans med regionens företag marknadsföra mångsidiga arbetsmöjligheter på bred front, fortsätter utvecklingschef Nina Hautio från Vasa stad.

 

För mera information om rekryteringskonceptet: 

[contact_member,name=Olav Nylund,id=36,details=Name]

Nina Hautio
Utvecklingschef, Vasa stad
+358 40 735 6737
nina.hautio@vaasa.fi



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera