Tekes fick en rejäl dos information om energiklustret

23.02.2015

Innovationsfinansieringsverket Tekes generaldirektör Pekka Soini och direktör Mika Lautanala med ansvarsområdet Smart livsmiljö besökte Vasa 19–20 februari för att bekanta sig med energiteknologiföretag som verkar i Vasaregionen. Under besöket introducerades Soini och Lautanala i planerna för INKA-programmets tema hållbara energilösningar och samarbetet mellan företag och högskolor.

Soini Kuusisto Lautanala webPå torsdagen träffade Soini och Lautanala representanter från ABB och Wärtsilä samt från högskolor, utvecklingsorganisationer och Vasa stad i Vaskisauna. Där – liksom under fredagens besök på Wärtsilä – framkom hur viktigt högskolornas och industrins gemensamma Smart Energy Labs, som planeras inom INKA-programmet, är för regionens företag. Smart Energy Labs ska uppföras stegvis och är en unik laboratoriehelhet, där Vasaregionens energiteknologiföretags starka energikunnande förenas med universitetets och högskolornas forskningskunnande. Närheten till mångsidiga forskningsmöjligheter är av stor betydelse för regionens industris framgång.

 

 

Pekka Soini (till vänster) är övertygad om att Vasaregionens satsningar på energiteknologi har varit rätt beslut. Av Tekes finansiering riktas en dryg tredjedel till projekt inom energi- och miljöteknologi. På bilden även Samuli Kuusisto från Uwira och Mika Lautanala från Tekes.

 

På fredagen små och medelstora företag

På fredagen fick Soini och Lautanala höra presentationer av sex innovativa små och medelstora företag på ett miniseminarium som ordnades i Vasa Elektriskas nya lokaler.

Pasi Tuominen berättade hur Wapice, som idag sysselsätter 270 personer, under 15 år har vuxit från underleverantör av programmeringstjänster för industrin till en systemleverantör som erbjuder bland annat olika mobillösningar. Wapices främsta målgrupp är industri som är specialiserad på energiteknologi och rörliga arbetsmaskiner. Arcteq, som planerar skyddsreläer och ljusbågsskydd, började genast efter grundandet erövra världen. Juha Arvola berättade att 97 procent av det kraftigt växande företagets produktion går på export. Mårten Storbacka representerade WE-Tech Solution,

som med hjälp av lösningar baserade på frekvensomriktarteknologi gör fartygens elsystem kopplade till axelgeneratorer mera kostnadseffektiva. Tim Wallin berättade att Gambit, som producerar mobilapplikationer för företag, nu inriktar sig på den danska marknaden. Uwira är ett utmärkt exempel på ett underleverantörsföretag som målmedvetet har utvecklat sitt kunnande och skaffar kunder även utomlands. Samuli Kuusisto redogjorde för hur Uwiras kunnandeRyhmakuva web inom rörarbeten har använts på fartyg, vars bränslesystem har konverterats för att passa LNG och metanol. LumiTar Array Lighting Technology Finlands Ismo Aukee berättade att företaget inriktar sig på marknaden för specialbelysning med sina effektiva och hållbara LeS-belysningar. Han bjöd även på en belysande demonstration av LeS-lampornas hållbarhet genom att fälla en arbetslampa i golvet. Jari Koski från VAMK presenterade projektet DEMVE, inom vilket man i samarbete med företag och högskolor har förbättrat kommunikationen mellan olika tillverkares skyddsreläer enligt protokoll IEC61850 samt utvecklat tillhörande utbildningar.

 

På miniseminariet som ordnades i Vasa Elektriskas nya lokaler fick representanter från
sex tillväxtföretag presentera sin verksamhet för Pekka Soini och Mika Lautanala från Tekes.

Tekes representanter övertygades om kunnandet

På informationsmötet som ordnades i slutet av besöket berömde Pekka Soini regionens stora huvudleverantörer för att de har tänkt på industrins ekosystem på lång sikt och sporrat sina underleverantörer att utvecklas och skaffa sig bärande ben även utanför underleverantörsrelationen. Han gladde sig särskilt åt att det i Vasaregionen verkar uppkomma även nya innovativa företag som inriktar sig på tillväxt genom export – exakt sådana företag som Tekes vill finansiera. Mika Lautanala var positivt överraskad över att de österbottniska företagen satsar på produktutveckling, trots att såväl den offentliga som den privata produktutvecklingsfinansieringen är på nedgång i hela Finland. Båda två var nöjda med samarbetet mellan forskning, utbildning och företagen och övertygade om samarbetets viktiga roll i den hårdnande konkurrensen. De förstod också INKA-programmets betydelse för landskapet, för vilket ERUF-finansieringen har minskats till i det närmaste obefintlig nivå.

Samtidigt som generaldirektören besökte Vasa, fattade Tekes beslut om INKA-finansiering av projektet Wasa Station Energisystem. I projektet arbetar man för att finna de bästa energilösningarna för optimerad energieffektivitet i det tre hektar stora multikvarteret. Samtidigt planerar man verksamhetsmodellen för kvarterets energibolag och förbereder grundandet av bolaget.

 

Text och bild: Johanna Haveri
Översättning: Eva Klemets



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera