Perspektiv för ledning av flygstation från flygledartornet

09.06.2015

Kiitotie 600pxFörberedande arbeten har redan inletts.

Petri Lampi, chef för Vasa flygplats, sätter sig ner i gungstolen i Vasa flygplatsens stiliga lounge för fotografering och ser sig nöjd omkring:

– Vid årsskiftet, när jag började på min post, var det bara de sista finslipningarna kvar av terminalrenoveringen och nu har vi förberett oss för saneringen av landningsbanan. Vi har redan inlett de förberedande arbeten, berättar Lampi.

Vasa flygplats är stängd för trafik helt under fyra veckor i juni-juli (22.6–26.7.2015). Under den tiden får start- och taxibanan samt stationsområdet ny beläggning och belysningssystemen förnyas. Dessutom får ena ändan av landningsbanan en ny vändplats och vändplatsen i den andra ändan förstoras. När flygplatsen är stängd repareras också luftkonditioneringen i terminalen.

Ingen kamp, behovet av flygplatsen erkänns

Lounge 600pxVasa flygplats lounge är öppen för alla.

Arbetet i flygledartornet är också bekant för Lampi som tidigare var chef för Kauhava flygplats:

– En viss mängd arbete i flygledartornet ska utföras regelbundet för att flygledarcertifikatet ska hållas i kraft. Att arbeta i operativa uppgifter ger bra perspektiv för ledning av hela flygplatsen. Vasa flygplats har mångsidigare funktioner än Kauhava, exempelvis hör säkerhetskontrollen och räddningstjänsten till mina nya branscher här. I Vasa sköter man också förbindelser med samhället mer omfattande.

Lampi säger att det råder en god anda och ett gott samarbete i Vasaregionen inom utvecklingen av flygtrafiken:
– Regionen stöder flygplatsen starkt. Behovet erkänns och man behöver inte strida för den. Passagerarpotentialen i regionen är god. Förra året var tillväxten positiv trots nedkonjunkturen. Siffrorna för den här våren ligger lite efter jämfört med fjolårets, och antalet charterflyg hade vuxit i år om inte saneringen av landningsbanan hade påbörjats. Men sedan så kommer vi ju att ha landningsbanan i utmärkt skick de följande 15 åren framöver, säger Lampi glatt.

Terminalen är förnyad och ljus och snart har landningsbanan ny beläggning. Vad är nästa steg?

– Vi hoppas på att kunna utvidga stationsområdet så att även större flygplan enklare skulle kunna svänga. Tidtabellen för utvidgningen planerar vi så klart med de ekonomiska realiteterna i tankarna, berättar Lampi.

Livlig turismsommar att vänta

Projektchef Peter Källberg som utvecklar turismbranschen har på sista tiden varit mycket ute på fältet och träffat turismföretagare i regionen. Saneringen av landningsbanan till trots förväntas turismsommaren i Vasaregionen bli livlig såväl i staden som på världsarvsområdet.

– I sommar ordnas det i regionen storevenemang som lockar turister och förstås förväntar vi oss båtresenärer från Umeå i stora mängder. Jag hörde nyss att till och med fransmän har frågat efter möjligheter att fiska på världsarvsområdet. Det vill säga att förväntningarna inför sommaren är höga, berättar Källberg.

– Det finns exempelvis många goda restauranger och mål för närturism såväl i världsarvsområdet som på andra håll i regionen – det finns något för alla. Man behöver inte alltid bege sig långt bort för att kunna hitta nya upplevelser, påminner Källberg invånare i närområdet.


[contact_member,name=Peter Källberg,id=19,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera