På pilotområdet i Hiukkavaara löses byggbranschens utmaningar

08.09.2014

VASEK ordnade en studieresa via projektet Hållbart byggande till Hiukkavaara i Uleåborg den 4–5.9.2014. Hiukkavaara har tidigare fungerat som försvarsmaktens skolningsområde, men efter att Uleåborgs stad köpt området började de planera ett pilotområde för förnybar energi som skulle placeras där.

Under färden mot Uleåborg stannade studieresans femton deltagare på två destinationer. Den första var Spikas kvarn i Kronoby. Kvarnen är byggd 1920 men det har inte malts mjöl där sedan 1960-talet. Tack vare ett EU-projekt har Kvarnen rustats upp och idag fungerar den som idéverkstad för förnybar energi. Den andra destinationen var Ruukkis 630 hektar stora industriområde i Brahestad. Största delen av de stålprodukter som tillverkas där far till den inhemska marknaden. Fabriken förnyade sina masugnar 2009–2010 och de nya masugnarna hör till Europas energieffektivaste masugnar. Ruukki Oy har slagits ihop med det svenska SSAB och under september månad skall företaget börja heta SSAB.

Studieresans deltagare på Ruukkis industri-
område, klädda i lämplig skyddsutrustning.

Då gruppen anlände till Uleåborg berättade Pekka Seppälä, som jobbar på Uleåborgs byggnadsinspektion, om pilotområdet i Hiukkavaara. Pilotområdet har ingen fjärrvärme och därför erbjuder området en ypperlig chans för företag att testa framtidens lösningar. Områdets tomter tilldelades åt företagen med vissa krav. Företagen skulle bygga hus där värmeförlusten och E-talet är minst 30 procent lägre än vad de nuvarande byggbestämmelserna kräver. Genom att lova ännu högre besparingar ökade företagen sin chans att få en tomt. Enligt Seppälä blev företagen ivriga, alla tomter gick åt och för tillfället byggs det cirka 10 000 m2 av egnahemshus och radhus på området. TEKES fungerar som delfinansiär i projektet.

Tre tydliga utmaningar

Enligt Seppälä har byggnadsbranschen tre tydliga utmaningar som företagen försöker lösa på pilotområdet i Hiukkavaara. Utmaningarna är fukt och hur det ska kontrolleras, kunskaper i energiplanering, och att automations- och regleringstekniken ska fungera som en helhet, det vill säga att byggnaden utnyttjar rätt energikälla i rätt tid. Bland annat följande lösningar testas på området: kombinerad el- och värmeproduktion från träflis som ordnas upp kvartersvis, ett hus som är utrustat med 40 m² solpaneler och ett hybridhus med jordvärme och vattenmantlad öppen spis.

Pekka Seppälä (till höger) visade pilotområdet på Hiukkavaara.

- Vi försöker hitta de bästa regleringarna för varje byggnad som finns på pilotområdet. Utvecklingen stannar ändå inte här, utan jag hoppas att vi i framtiden kan bygga ett helt område vars energiförbrukning och regleringar vi kan följa, målar Seppälä upp.

Under följande dag får vi bekanta oss med Hiukkavaaras pilotområde. Seppäläs iver och vilja att dela med sig av sin kunskap smittar av sig på studieresans deltagare.

- Jag är väldigt imponerad över rollen som Uleåborgs byggnadsinspektion tagit. De ser till att utvecklingen går i rätt riktning. Det är också fint att de ger ett område åt företag där dessa får förverkliga nya idéer, säger affärsområdeschef Michael Jungell från husteknikföretaget Avecon.

Verkställande direktör för Simons Element Pia Simons är på samma linje.
- Det är fint att Uleåborgs byggnadsinspektion är med från början för att påverka husbyggarnas val. Också det hur pilotområdets tomter delades ut var intressant. Jag hoppas att de hus som byggs på området också följs upp i framtiden, så de lyckas undersöka varför en del hus är energieffektivare är andra.

En del av byggnaderan på
området är redan färdiga.

Workshopen gav idéer för samarbete städerna emellan

Efter rundvandringen på Hiukkavaara träffade vi representanter från Uleåborgs Centre of Environment and Energy, CEE i Uleåborg universitets skyddade 1960-tals miljö. Både Vasa och Uleåborg har flera projekt och olika utvecklingsarbeten på gång. Det är dags att få städernas kunskapsområden att mötas under en workshop för att föda nytt samarbete städerna emellan.

- Workshopen gav förvånansvärt mycket. Städernas kunskap och den forskning som görs i dem kompletterar varandra väl. Därför tror jag att vi har många områden där vi kan samarbeta, menar projektchef Maurtiz Knuts som ansvarat för studieresans arrangemang.
- Vi planerar ett energieffektivt bostadsområde till Vasa som en av åtgärderna inom INKA. Vi får säkert många idéer till områdets förverkligande från Uleåborg.

Under hemresan stannar bussen ännu i en ekoby som finns i Kempele. Den egenförsörjande byn består av tio cirka 200 m2 stora hus, som får sin värme och elektricitet från en gengasanläggning. Anläggningen fungerar med träflis och har tillverkats av det år 2008 grundade företaget Volter Oy. Företaget levererar anläggningarna till bondgårdar och skolor. Den första anläggningen som skickades utomlands for till en mjölkgård i Storbritannien.

 

ELY-keskus-Europeiska-socialfonden-Vipuvoimaa-EU-logobanneri.www.jpg



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera