Inom Österbottens Hantverk rf:s projekt Nytt land ur hav – Nya produkter från Kvarken har det utvecklats reseminnen och nya produkter för Österbotten. Kvarkens världsarvsområde har fungerat som inspirationskälla i produktutvecklingen. Projektet startades hösten 2010 och avslutas i slutet av 2012. Projektet finansieras av Österbottens förbund, Svenska kulturfonden, KulturÖsterbotten och VASEK.

I projektet deltar 10 formgivare, en författare och en grafiker. I Kvarken-produktserien ingår olika typer av produkter i olika prisklasser, t.ex. linnelöpare, handdukar, pannunderlägg, tryckta tyger, schalar, lyktor, kort och leksaker. Inom projektet har det också gjorts en bok för barn, som berättar om barn som är på äventyr i Kvarkenområdet och som samtidigt får lära sig om istiden, landhöjningen mm.

I Hantverkets Hus Loftet (Rådhusgatan 28, Vasa) finns under sommaren en försäljningsutställning av de nya produkterna.

Nedan finns några av produkterna; läs mera om alla produkter som utvecklats inom projektet

Bilderna: Gunnar Bäckman

 

Nappa- serie för barn
METSPEL och FISKKUDDAR
DESIGN: TANJA KROKVIK

Serien består av ett metspel och tre olika prydnadskuddar. Fiskarna, gädda, sik, nors, abborre, strömming, lax och simpa är fiskar som en fiskare i Kvarken kan fånga i sitt nät. Fiskarna är grafiskt enkla men påminner om de verkliga. Under varje fisk finns artens namn på svenska, finska och engelska. Fiskarna är fyllda med frigolitkulor. Inne i de små fiskarna finns en bit metall som fastnar i magneten som finns i metspöet.

 

 

 

 

Saltkaret
LYKTA
DESIGN: muotoilutoimisto Reaktori ja arkkitehtitoimisto Aitoaho & Viljanen

Saltkaret är det utsiktstorn som finns i Björköby i Korsholm, på Kvarkens världsarvsområde. Från tornet syns den speciella skärgården med de Geer -moränerna, som bildats under den senaste istiden. Tornet öppnades för allmänheten våren 2010. Det är 20 m högt och av tjärat trä. Saltkaret –lyktan är planerad enligt utsiktstornets ritningar.

 

 

Havsbris
KUDDAR och KASSAR
DESIGN: ELINA REBERS

Tygmodell, som grafiskt beskriver områdets karga natur. De upprepande grafiska linjerna kommer från De Geer moränerna som bildar linjer i vattnet och från brädbeslåningen på utsiktstornet. Indelningen i tygets pärtkorgsaktiga yta ger associationer till hantverkstraditionen.

 

 

 

Närmare information

Anna-Maija Bäckman
06 3185 310 / anna-maija.backman@loftet.fi

Jeanette Rönnqvist-Aro
06 3185 335 / jeanette.ronnqvist-aro@loftet.fi

‹ Gå till "Nyheter"