Nytt kunnande till företagare och företag genom läroavtal

29.06.2017

IMG 0197 Oppisopimus 800pxSiv Björklund, Tommi Virkama, Olav Nylund, Pasi Kuhalampi, Mia Malmsten, Ami Kuula och Peter Källberg.

Vasa kustregions läroavtalsbyrå har blivit en del av Vamia som grundades i början av året, och nu finns all yrkesutbildning för unga, vuxna och företag under samma tak. Bekanta ansikten jobbar på Vamia Läroavtalstjänster och betjänar i läroavtalsfrågor på Krutkällarvägen. Siv Björklund, Mia Malmsten, Ami Kuula och Pasi Kuhalampi besökte VASEK på midsommarveckan.

VASEKs anställda fick ett omfattande informationspaket speciellt om läroavtalsutbildningar som riktar sig till företagare och om hur man anställer en person via läroavtal.

– Tack vare Olav Nylund vet ni och kan redan mycket om läroavtalsutbildningar på VASEK. Naturligtvis hoppas vi att ni berättar om möjligheten åt så många som möjligt, säger Kuhalampi.

Startias Tommi Virkama harmades över att nya företagare i startskedet ofta har så mycket annat att fundera på att det inte är aktuellt att höja den egna kompetensen eller att börja läroavtalsutbilda en anställd.

– Men redan efter tre verksamhetsår har företagaren oftast motivation och tidsmässigt också möjlighet att avlägga en yrkesexamen för företagare, till exempel. Specialyrkesexamen i företagsledning är ett bra alternativ när man vill utveckla strategiskt ledarskap och man kan dessutom avlägga den en del åt gången om man inte kan förbinda sig för en lång tid, påminner Malmsten.

Företagaren kan avlägga en yrkesexamen i sitt eget företag om hen har sådana arbetsuppgifter i företaget som förknippas med branschen under minst 25 timmar i veckan. Arbetstagaren däremot kan avlägga en examen som läroavtal om hen har ett anställningsförhållande på minst fyra månader och jobbar minst 25 timmar i veckan.

Peter Källberg, som är projektchef inom turism, antecknar informationen och funderar:

– Turismföretagare kan ofta erbjuda enbart säsongsbetonade jobb. Men under sommarsäsongen skulle en anställd som går på läroavtal kunna avlägga åtminstone delar av en examen och under följande säsong skulle hen då redan vara en behörig arbetstagare.

– Vid generationsskifte är specialyrkesexamen i företagsledning ett bra alternativ och på grund av dess omfattning en bra möjlighet att förbereda sig för skiftet. Efterträdaren som har vuxit upp i företaget kan närmare bekanta sig med alla ledningsaspekter och sina kommande uppgifter som företagets chef, påminner Kuula.

Vamia Läroavtalstjänster kommer att arrangera läroavtalsinfon i höst igen. Företagare, personer som söker läroavtalsplatser och arbetsgivare är välkomna att höra mer om olika möjligheter. Tidpunkterna för infon hittar du här.

I oktober ordnas den nationella veckan för läroavtal. Mera information på kommande!

 

[contact_member,name=Olav Nylund,id=36,details=Name]

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera