”Imponerande”, tyckte ambassadör Ahnlid

17.03.2017

Kamatmukaan 600pxPekka Haapanen och Riitta Björkenheim packade mycket material i ambassadör Ahnlids (till vänster) väska.

Sveriges ambassadör Anders Ahnlid besökte VASEK 17.3 under sitt tvådagarsbesök i Vasa. På VASEK fick ambassadören höra verkställande direktör Pekka Haapanen berätta om hurudant samarbete Vasa har med Sverige och då speciellt med Västerbottensregionen. I samband med presentationerna framförde man även små önskemål till ambassadören om hur han som ambassadör kunde främja de frågor som finländarna och svenskarna driver tillsammans.

”Imponerande” var det adjektiv som återkom i Ahnlids kommentarer. Han medgav att han särskilt imponerats av det omfattande samarbetsfältet och lovade absolut föra ärendena vidare efter bästa förmåga.

Direktör Mathias Lindström presenterade Kvarkenrådets verksamhet och berättade att dess huvudmålsättning är att trygga Kvarkentrafiken, utveckla infrastrukturen och stärka näringslivet. Lindström påminde om att Umeå är Vasas närmaste grannstad och såväl historiska som språkliga faktorer förstärker samarbetet.

Ahnlid 300pxFörutom Lindström, lyfte även VASEKs logistikexpert Riitta Björkenheim fram hur viktig Kvarkentrafiken är. Hon presenterade också nuläget för projektet Midway Alignment samt de goda flygförbindelserna mellan Vasa och Sverige.

Såväl Lindström som Björkenheim framhävde det exceptionella samarbetet mellan regionerna. Vasas och Umeås gemensamma rederibolag är unikt i världen och det gemensamma hamnbolaget är hittills bara det andra i världen där två stater är ägare.

Hur viktiga trafikförbindelserna är framkom även i Mauritz Knuts anförande om samarbetet inom byggbranschen samt i Peter Källbergs presentation av turistnäringen och de två ländernas samarbete kring det gemensamma världsarvsområdet. När fartygstrafiken mattades av i början av 2000-talet i och med att taxfree-handeln gick förlorad, gjorde det att även samarbetet på andra områden falnade. Därför är det ingen överraskning att vikten av fartygs- och andra trafikförbindelser betonades, för att människor, kunskap och kunnande ska kunna röra sig mellan våra länder.

Under besöket, som varade ett par timmar, fick ambassadören även ta del av utvecklingsdirektör Stefan Råbacks presentation av VASEK samt Communication & Brand Manager Hanna Alavillamos anförande om EnergyVaasa och den kommande EnergyWeek.

”Jag får väl komma tillbaka till Vasa redan nästa vecka”, sade ambassadör Ahnlid när han hört om det digra utbudet med tio programpunkter under EnergyWeek.

Vi önskar ambassadören välkommen tillbaka, om inte ännu nästa vecka, så åtminstone nästa år!

Esittelyt 600pxBland annat Riitta Björkenheim, Mauritz Knuts, Hanna Alavillamo och Peter Källberg presenterade ambassadören det gränsöverskridande samarbetet som görs på Vasaregionen.

 

 

[contact_member,name=Pekka Haapanen,id=6,details=Name]



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera