Företagsrådgivarna på turné

09.09.2015

Avoimet ovet 700pxDet blev en livlig diskussion om företagandet och dess utmaningar på VASEKs öppet hus (8.9)

Vid månadsskiftet augusti-september ordnade VASEK en kommunrunda och besökte alla kommuner på sitt verksamhetsområde för att hålla informationskvällar om sina tjänster för företagare. Turnén avslutades med öppet hus på VASEKs kontor 8.9.

– Det var mycket trevligt att folk diskuterade om olika problem kring företagande och att de vågade ställa frågor under infokvällarna. Många bokade tid med företagsrådgivarna för djupare samtal om exempelvis företagsstöden, berättar Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster.

– Det som intresserade deltagarna mest var vilka stöd man kan söka för företagsverksamheten och på hurudana villkor. Hyrrä-webbtjänsten för elektroniska ansökningar väckte också intresse. Vårt viktigaste budskap var ju att det alltid lönar sig att kontakta oss, är det sedan fråga om problem med Hyrrä eller om man grunnar om det finns stöd att söka för investering eller utveckling. Det är omöjligt att presentera alla möjligheter och begräsningar uttömmande under ett föredrag, så vi går gärna in på stödmöjligheter separat för varje fall, försäkrar företagsrådgivare Antti Alasaari.

I flera infokvällar deltog även representanter för kommuner och företagarföreningar, som gav VASEKs personal såväl beröm för ett gott arbete som önskemål om ett aktivare uppsökande verksamhet.

– Vi strävar ständigt efter att öka vår proaktiva verksamhet, alltid när våra resurser tillåter. På sommaren kontaktade vår sommarjobbare Markus närmare 700 företag i regionen och presenterade vad vi har att erbjuda. De här kontakterna utmynnade i tiotals uppdrag för företagsrådgivarna, berättar vd Pekka Haapanen.

Expertis för allas behov

Korsnas Tommi yleiso 700pxTommi Virkama berättar om Startias tjänster till korsnäspubliken.

Företagandet förknippas ofta med ”pappersexercis” och byråkrati, något som speciellt de som planerar starta eget var fundersamma över på infokvällarna. Startias direktör Tommi Virkama lugnade dem och lovade att det finns hjälp att få.

– Vi går genom alla blanketter i startrådgivningen. Ingen behöver föra papperskriget ensam men man får inte heller vara rädd för det. Pappersarbete hör företagandet till. Du kan inte vara företagare om du är alltför rädd för byråkratin, påminde han.

VASEK har stor expertis under sitt tak. På infokvällarna presenterades därför såväl ägar- och generationsskiftesrådgivningen, internationaliseringshjälpen, möjligheterna för byggnadsföretagare och välfärdsföretagare, som de många utvecklingsmöjligheterna inom turismbranschen.

– Trots det här expertgardet kan vi inte vara experter på varenda bransch, men därför har vi vårt partnernätverk som bestämt ger kunderna den hjälp de behöver. Exempelvis så erbjuder vår partner Kolster avgiftsfri rådgivning i patent- och skyddsfrågor i våra lokaler, och via oss får man kontaktuppgifter till jurister, om det blir djupare funderingar i avtalsfrågor, tipsar Virkama.

VASEK och Startia tackar alla som deltog i infotillfällena! Bland alla deltagare utlottades ett presentkort till Studio Ticket, och den lyckliga vinnaren har meddelats.

VASEKs material på finska
VASEKs material på svenska
Yhyres ry:s presentation om företagsstöd (på finska)



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera