Företagare: ingå alltid avtal skriftligen och på förhand!

04.10.2016

Startias frukostseminarier fortsatte i september under temat företagets avtal. På det finskspråkiga seminariet torsdagen den 29.9 informerades nya företagare av Christel Finne från Fondia och på det svenskspråkiga seminariet fredagen den 30.9 av Tobias Björkström från DKCO Advokatbyrå Ab.

Under seminarierna betonade de båda juristerna flera gånger att det som företagare lönar sig att avtala om olika frågor medan man ännu har ett gott förhållande till kompanjonen eller kompanjonerna och medan man ännu är överens om saker och ting. Även om ett muntligt avtal är giltigt är det svårt att bevisa parters olika åsikter vid tvister. Förutom att spara e-postens meddelandetrådar lönar det sig även för företagaren att skriva ner frågor som kommer upp under ett muntligt möte i ett e-postmeddelande och be om kvittering av de övriga parterna.

Christel Finne 600px

Christel Finne, Fondia

Företagsverksamheten kräver flera olika avtal med början av hyresavtal för verksamhetslokalerna. Det kan bli dyrt utan avtal om allt inte går som på Strömsö.

– Det lönar sig att noggrant definiera avtalets innehåll: avtalsparter, vems namn som finns på avtalet, prisdefinition av tjänster eller produkter, avtalstid, uppsägningstid, ansvarsbegränsning och garantivillkor, räknade Finne upp. – Dessutom binds olika branschers standardvillkor och handelsseder upp av avtal även om parterna inte separat antecknar allt i avtalet.

– Det är även viktigt att avtala om IPR-frågorna, fortsätter Finne. – Om du exempelvis ska köpa ett företag och vill fortsätta använda företagets kända firmanamn ska du genom avtal se till att du får rättighet att använda namnet.

I lagfrågor kan företagare få hjälp via till exempel Fondias avgiftsfria tjänst www.virtuaalilakimies.fi som har lättförståeliga artiklar från olika juridiska delområden.

Tobias Bjorkstrom 400px
Tobias Björkström, DKCO

Björkström uppmanade alla åhörare att försäkra sig om att de även kan ta sig ur ett avtal:
– Ni ska under inga omständigheter ingå ett hyresavtal på 10 år. Om kontorets läge sedan visar sig vara dåligt kan du inte säga upp avtalet på basis av detta.

– Det är också bra att notera att om du har anställda så får du inte ensidigt ändra avtal gällande till exempel lunchsedlar eller detaljer gällande arbetshälsovården. Det lönar sig annars också att skriftligen avtala om dessa frågor i arbetsavtalet, då kan inte heller arbetsgivaren i ett senare skede ändra dessa fastän företaget skulle gå på sparlåga på grunda av dåliga tider.

Avtalmedanstallda 600px

Startias frukostseminarier i oktober har företagets försäkringsskydd som tema. Det finskspråkiga seminariet den 25.10 gästas av If Vahinkovakuutusyhtiö Oy och det svenskspråkiga seminariet den 28.10 av Fennia. Alla företagare och särskilt nya företagare är välkomna!

 

Närmare uppgifter

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

Startias frukostseminarier på hösten 2016   

Kostnadsfri rådgivning i IPR-frågor: Kolster     

Kostnadsfri rådgivning i frågor om försäljning och marknadsföring: Hannus Media  

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera