Den första rekryteringen är en nödvändig risk om målet är att växa

06.03.2024

IMG 1382s
IMG 1370r

Den 5.3 höll VASEK, Vasa stad och Vasa Företagare ett tillfälle för företagare som funderar på om deras företag kunde vara en potentiell arbetsgivare. Servicedirektör Päivi Ilmonen från Profimentor påminde företagarna om att ensamföretagarens första kollega kan föra med sig positiva effekter som inte går att mäta i pengar:

– Den första anställningen innebär en viktig milstolpe för företagets tillväxt och stöder företaget i att uppnå sina mål. Det är ändå viktigt att tänka genom tidpunkten noggrant.

– Genom att anställa en arbetstagare kan man minska på den egna arbetsmängden, tillföra ny och annan kunskap till företaget och möjliggöra bredare tjänster. Med en kollega vid sin sida kan företagaren bättre fördela resurserna genom att delegera rutinarbete och själv fokusera på affärsverksamhetens utveckling, tillade hon.

När är det rätt tidpunkt?

Genom att följa med tecknen på tillväxt hos företaget kan man få en bild av företagets behov av mer resurser och på så sätt blir det lättare att avgöra när det är rätt tidpunkt att anställa den första arbetstagaren.

– Om kunderna, arbetsmängden och antalet samtidigt pågående projekt ökar visar det på att omsättningen och resultat växer och man har gjort ett strategiskt val att uppnå tillväxt. Det är viktigt att man säkerställer att det finns ekonomiska förutsättningar för att anställa en arbetstagare så att inte tillväxtutsikterna förblir tillfälliga.

I det här brytningsskedet är det ytterst viktigt att företaget har en bra bokförare och bokföringsbyrå. Bokföraren kan hjälpa företagaren att analysera läget och göra upp en budget. Kostnaderna för en arbetstagare utgör ca. 1,75 gånger bruttolönen. Det lönar sig alltså att räkna ut hur mycket mera företaget behöver sälja för att anställningen ska löna sig.

Hur kommer man igång?

Enligt Ilmonen tar rekryteringsprocessen avstamp i att definiera den nya arbetstagarens uppgifter och ansvar samt vilken kunskap de sökande förväntas ha.

– Det går inte att överdriva betydelsen av att hålla arbetsintervjuer. Rekryteringar innebär alltid en risk som man måste ta om man vill att företaget ska växa. Kom ihåg att utnyttja prövotiden i arbetsavtalet och göra upp en skriftlig introduktionsplan, påminde Ilmonen.

IMG 1371r

Du kan söka stöd för rekryteringar

Tomas Ede (på bild till vänster) och Hannu Vierula (på bild nedan) från AN-byrån var på plats för att berätta för åhörarna om lönesubvention, arbetsprövning och RekryteringsUtbildning. Om du som företagare överväger att rekrytera lönar det sig absolut att på förhand bekanta sig med de här möjligheterna.

– Lönesubvention kan beviljas för 50 % av lönekostnaderna eller till och med 70 % av lönekostnaderna om arbetstagaren har nedsatt arbetsförmåga. Det lönar sig att vara i direkt kontakt med oss så reder vi tillsammans ut möjligheterna eftersom det varierar från situation till situation. Ett beslut om lönesubvention måste göras innan processen sätts i gång, minst två veckor innan anställningen börjar, poängterade Ede.

Enligt Vierula är RekryteringsUtbildning ett bra alternativ när det är utmanande att hitta lämpliga arbetssökande. Utbildningen skräddarsys enligt företagets behov och företaget förbinder sig till att anställa de som blivit godkända i utbildningen.

– Vi på AN-byrån hjälper till att planera utbildningarna och om det redan finns vetskap om en lämplig utbildare är det bra att hen också är med i planeringsarbetet. AN-byrån och arbetsgivaren väljer i samarbete ut dem som ska gå utbildningen.

IMG 1377r

Tillfället avslutades med att företagare Toni Korhonen (på bild nedan) som driver företaget iBrand Finland berättade om sina exempel på lyckade och misslyckade rekryteringar. Han poängterade med glimten i ögat att det lönar sig kanske inte att ta modell av hans exempel men man kan nog lära sig något av dem.

IMG 1389r

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera