Återbruksgalleria får materialet till produkterna gratis

05.03.2018

ReTuna www

Göran Östberg, projektchef för projektet Cirkulär ekonomi Korsholm, besökte i januari Eskilstuna för att bekanta sig med ReTuna-shoppingcenter som har återvinning som tema. I ReTuna verkar 12 olika affärer och caféer och där finns även lokaler där man kan ordna evenemang och konferenser. ReTuna har funnits i ca 2,5 år och ligger litet utanför Eskilstuna centrum i anslutning till återvinningsstationen.

Varje år besöks återvinningsstationen och ReTuna av över 250 000 kunder. Affärerna är privatägda och avfallsbolaget sköter om insamlingen av material. Varje affär har sin egen lagerlokal dit avfallsbolaget levererar återvunnet material gratis. I sina lagerlokaler har företagen satt upp noggranna listor på vilka material och produkter de tar emot. Varje företag kan sedan själv välja vilka av dessa material och produkter de tagit emot som de direkt säljer vidare, vad som repareras och vad som slängs bort. Inköpspriset för produkter och material är alltså noll kronor. ReTuna-företagens omsättning under fjolåret uppgick till sammanlagt 11 miljoner kronor, dvs. nästan 1,2 miljoner euro.

varumottagningen www
Mottagning av återvunnet material

I ReTuna-shoppingcenter finns bland annat en klädaffär, en affär som säljer begagnad sportutrustning, en affär för begagnade hushållsmaskiner och byggmaterial, en affär som koncentrerar sig på datautrustning och underhållningselektronik samt flera butiker där man säljer nya produkter tillverkade av återvunnet material eller reparerade produkter som inredningsprodukter och textilier. Det finns förstås även en blomsteraffär i shoppingcentret med ett utbud av ekologiska växter med tillbehör, naturligtvis gjorda av återvinningsmaterial.

Östberg anser att koncentrationen av högklassiga affärer med återvinningstema är ett mycket intressant koncept:

– Affärerna är lönsamma, då produkterna eller materialet till produkterna fås gratis. Priserna på produkterna är låga och det lär ha varit en förutsättning för att få folk att handla i butikerna. I ReTunas lokaler ordnas även många evenemang som lockar kunder. Bytesdagar för leksaker eller kläder lockar olika kundgrupper. ReTuna drar kunder från ett stort område och under veckosluten kommer det kunder till Eskilstuna till och med från Stockholmsområdet.

Ecoflora www– Ett sådant här koncept som är något helt annat än loppis skulle vara intressant att även få till Vasaregionen. Det är fråga om ett högklassigt shoppingcenter med second hand-butiker, café-restauranger som erbjuder närodlad mat och som även fungerar som en evenemangsplats för cirkulär ekonomi. Affärsverksamheten bygger på att varor som annars skulle brännas som avfall räddas och återvinns, berättar Östberg och tillägger:

– I Vasaregionen finns många hantverkare som skulle kunna utnyttja återvinningsmaterial i tillverkningen av sina produkter. Också olika slags reparationsverksamhet skulle passa in i konceptet, som t.ex. skomakare, sömmerskor, småmaskinsreparatörer, möbeltapetserare och sådana som restaurerar byggföremål. Om de skulle verka under samma tak skulle de kanske få en ny kundkrets och synergifördelar av varandra. Läget är mycket viktigt, insamlingen av materialen måste gå att ordna nära affärerna och där produkterna tillverkas för att transportkostnaderna ska bli så låga som möjligt.

RePets www– För att förverkliga något sådant måste regionens alla aktörer sätta sig runt samma bord. Konceptet har vid preliminära diskussioner väckt stort intresse. Om det här låter intressant, så tveka inte att höra av dig, uppmanar Östberg avslutningsvis.

 

[contact_member,name=Göran Östberg,id=39,details=Name]

 

EU EAKR SV vertical 20mm rgbhavkraftEU 2014 2020 rgbliitonlogo kaksikielineni300RGB



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera