Allvarlig brist på arbetskraft – Österbotten utmanar huvudstadsregionen

30.10.2017

DSC4037 600pxÖsterbotten vill utmana alla huvudstadsbor till diskussion om hur man ska få kunnig arbetskraft att räcka till även utanför huvudstadsregionen. Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Österbottens handelskammare och tidningen Pohjalainen har bjudit in cirka 30 huvudstadsbo, med ett intresse kring Österbotten, för att diskutera ämnet över en kopp morgonkaffe i Helsingfors inkommande fredag den 3.11.

Syftet med frukostmötet för inbjudna gäster är att grubbla över hur man skall få rätta personer på rätta positioner, och på vilket sätt man får folk att söka sig till de områden där det i högsta grad råder brist på arbetskraft.

Över en kopp morgonkaffe diskuterar panelisterna bland annat om urbaniseringen är oundviklig, och betyder den trenden att huvudstadsregionen är automatiskt den enda vinnaren medan resten av Finland förlorar.

Företag skapar arbetsplatser. Har den offentliga sektorn medel att tillsammans med företag utveckla regionen, företagskulturen och miljön så, att regionen blir mer attraktiv, vilket i sin tur leder till fler jobb och invånare?

Enligt Juha Häkkinen, som är verkställande direktör för Österbottens handelskammare, är oron fullt berättigad:

– Även inom Nordens största energiteknologikluster, som är i Vasa, finns det en betydande brist på arbetskraft gällande personal med kvalificerad kompetens. Så fort man byter några ord med en representant för något företag, oavsett bransch, kommer rekryteringar snabbt på tal.

– Vasaregionens sysselsättningsläge är det bästa i Fastlands-Finland, vilket naturligtvis gläder oss. Men kan man lita på det att situationen kommer att förbli på det här sättet, särskilt när specialkompetens saknas, men också för att unga människor håller på att flytta bort från regionen, instämmer VASEKs vd Pekka Haapanen.

– Jag ser ivrigt fram emot diskussionerna. Jag vill särskilt höra vad en ung person, som är i ett tidigt stadie av sin karriär, har för synsätt. Kan vi överhuvudtaget alls påverka hur unga väljer sin bostadsort, tillägger VASEKs marknadsföringschef Mari Kattelus.

Petri Rouvinen, verkställande direktör för Etlatieto Oy, håller frukosttillfällets öppningstal. Miko Heinilä, en av grundarna av Kyrö Distillery Company i Storkyro, berättar om platsmarknadsföring genom produktmarknadsföring.

I paneldiskussionen om tillgång på arbetskraft deltar Vasas stadsdirektör Tomas Häyry, biträdande borgmästare i Helsingfors Pia Pakarinen, Wärtsiläs kommunikationsdirektör Atte Palomäki, Åbo handelskammares verkställande direktör Minna Arve samt framtidens arbetstagare Eerika Niklander från Vaasa Entrepreneurship Society. Paneldiskussionen leds av chefredaktör Toni Viljanmaa från tidningen Pohjalainen.

Närmare uppgifter

[contact_member,name=Mari Kattelus,id=4,details=Name]

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera