Ägarskiften räddar Finland

05.02.2015

VASEK och Kust-Österbottens Företagare ordnade den 4 februari ett seminarium med fokus på ägar- och generationsskiften. ”Aloita ajoissa – Börja i tid” samlade ungefär 120 åhörare och var avslutningsseminarium för projektet, som pågår ännu i ett par månader. Verksamheten fortsätter som en väsentlig del av företagsrådgivningen i regionen.

Evenemanget öppnades av Mika Haavisto, som är projektchef för Företagarna i Finlands ägarskiftesprojekt. Han var väldigt nöjd med det arbete som har gjorts med ägar- och generationsskiften i Vasaregionen.

– Genom ägarskiften räddar vi Finland, och situationen i Vasaregionen är mycket bra – här misslyckas inte ägarskiften på grund av brist på hjälp eller service. Mitt viktigaste råd är att inte börja på egen hand utan alltid ta med en sakkunnig person i processen, påminde Haavisto.

Haavisto anser att i synnerhet generationsskiften ofta präglas av kommunikationsproblem.  Den som överlåter sin företagsverksamhet kan ha på klart vem som tar över, medan den som ska ta över kan ha en annan uppfattning. Man har helt enkelt inte kommit ihåg att diskutera företagets framtid inom familjen.

Mika Haavisto från Företagarna i Finland

– Många företagsaffärer görs bekanta emellan och oftast är såväl köparen som säljaren nöjda. Men det är synd att sådana köpare och säljare som inte känner varandra sedan tidigare inte hittar varandra. Dessutom är problemet ofta att säljaren inte vill att någon annan vet om att företaget är till salu. Undrar då varför man inte hittar en köpare? frågade Haavisto publiken med ett litet flin och fortsatte:

– Allt för ofta lämnar företagaren utan den sista inkomsten, det vill säga den summan som skulle fås ur företagsaffären, eftersom företaget inte säljs. Kompetensen och nätverken blir bortkastade samtidigt som det grundas nya, liknande företag när man inte kan ta till vara de här befintliga företagen.

Avtal, skatt, värdebestämningar – vilken djungel!

Seminariet fortsatte med expertföreläsningar om hur ett företag värderas, om skattefrågor gällande ägar- och generationsskiften samt om vilka avtal som behövs när ett företag byter ägare. Åhörarna kunde själva välja att lyssna på antingen svensk- eller finskspråkiga föreläsningar.

Slutresultatet av värderingen av ett företag påverkas av vilken strategi som väljs för ägarskiftet, dvs. om det är en affär, en gåva, en affär av gåvokaraktär eller något annat finansieringssätt. Värdet på företaget fastställs genom att antingen se på den befintliga marknaden och jämföra med den, eller genom att beakta avkastning eller kostnader. Vid värdering som grundar sig på avkastning ser man inte på det förflutna utan fokuserar på framtiden och den nya företagarens framgångsmöjligheter.

Föreläsarna påminde publiken om att innan värderingen görs ska företaget sättas i försäljningsskick. Det här är det mest tidskrävande skedet och därför ska man komma ihåg att påbörja processen i tid! Samma budskap upprepades i olika experters inlägg om skattefrågor. Det går inte att påverka beskattningen så värst mycket i sista minuten. Även den strategi som valts för beskattningen har en inverkan på skattepåföljder eller möjligheter till skattelättnader.

Vid företagsaffärer är det viktigt att ingå vissa avtal redan långt innan själva affären genomförs. Med ett sekretessavtal tryggar man företagets affärshemligheter, eftersom man är tvungen att kunna berätta rätt så mycket om företaget för den eventuella köparen, så att hen kan fatta sitt köpbeslut. Det lönar sig också att ingå ett föravtal som ger ramar för fortsatta förhandlingar och med vilket man kan hindra säljaren från att samtidigt föra diskussioner med en annan köpare.

Inte ännu pensionär men redan igång
Fanny och Lena Lithén

Företagare Lena Lithén hade kommit till seminariet med sin dotter Fanny. Båda var mycket nöjda med vad seminariet hade att ge.

– Viktigast för mig var att inse att man verkligen måste be om hjälp i dessa ärenden. Jag har också tidigare varit i kontakt med VASEK, så jag vet vem jag ska vända mig till. Att gå i pension är inte aktuellt för mig riktigt ännu, berättade Lena Lithén.

– Jag har redan länge arbetat på mammas företag vid sidan av studierna. För ungefär tre år sedan började en tanke gro om att ta över företaget en dag. Naturligtvis ska jag ännu diskutera med min syster och så småningom får man då börja planera, berättade Fanny Lithén.

Presentationer från seminariet 

osv



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera