Nyheter

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.

Minna SaariSom deltidsföretagare utför Minna Saari sina uppdrag på kvällar och helger, och hon förutspår att vårar och höstar kommer att innebära mest jobb, medan det är lugnare under högsommaren.

Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.

MInna Saari

Saari har som så många andra gjort sin hobby till en näringsverksamhet. Hon grundade företaget Puutarha-apu M Saari redan för ett år sedan på egen hand, men det är först nu, efter att ha fått coachning från VASEK och av företagsrådgivare Antti Alasaari, som hon dragit igång sin verksamhet på allvar. Det som skiljer henne från många andra företagare, är att hon gjort valet att enbart vara företagare enbart på deltid och behålla sitt fasta arbete som strategiska köpare på Wärtsilä.

– Jag trivs väldigt bra på med mitt egentliga jobb och jag har varit på samma arbetsplats nu i över 20 år. Trädgårdsarbete är dessutom så säsongsbetonat at det skulle vara oerhört svårt att göra det till en heltidssyssla, inleder Saari.

Trädgårdsintresset har funnits lika länge, och tanken på att studera till trädgårdsmästare har grott i henne i nästan ett decennium. Studierna fick dock vänta tills barnen vuxit upp och det fanns mer tid för henne själv.

– Jag studerade i två år vid Järviseudun ammatti-instituutti (JAMI) i Alajärvi samtidigt som jag också fortsatte jobba heltid. Inledningsvis var grundorsaken att jag själv ville få mer kunskap, men efter ett års studier väcktes tanken på att grunda firma och faktiskt få möjlighet lite extra inkomster också, fortsätter Saari.

Tanken på att efter avslutad arbetsdag åka iväg hem till kunder för nästa skift skrämmer henne inte – tvärtom.

– Jag vill vara utomhus, jag gillar att jobba med händerna och det är en tillfredsställelse att få se resultatet av sitt arbete, konstaterar hon.

Efter studierna valde Saari att ta det lite lugnt ett år innan hon verkställde sina planer.

– Eftersom jag inte har någon erfarenhet alls av företagande tog jag nu under vårvintern kontakt med VASEK och företagsrådgivare Antti Alasaari. Jag ville veta allt, vi har haft flera möten och den hjälp och information som jag fått har varit helt ovärderlig, menar Saari.

Minna SaariMinna Saari erbjuder allt från beskärningsarbete till plantering och plantinköp och andra trädgårdssysslor. Just beskärning av fruktträd är något som många gärna vill ha hjälp med för att det ska bli gjort på rätt sätt.

Uppgörandet av en finansieringskalkyl upplever hon som speciellt nyttigt, och tack vare Alasaari fick hon även veta om möjligheten att söka om Leader YHYRES startstöd för deltidsföretagare.

– Jag skulle inte ens ha varit medveten om detta om det inte varit för kontakten till VASEK, konstaterar Saari.

Alasaari fortsätter:

– Minna fick snabbt ordning på saker och ting efter våra möten – hon har en företagares förhållningssätt. Som företagare är det inte viktigast att man själv försöker sköta allt, utan också att man förstår att ta extern hjälp och konsultera expertis då det krävs för att utveckla verksamheten.

Omenapuun leikkaaminen

Deltidsföretagande är enligt Alasaari ett bra sätt att få extrainkomster samtidigt som man utvecklar sin egen kompetens.

– Det ska bli intressant följa Minnas verksamhet framöver – hennes inställning är den rätta så det kommer säkert att gå bra.

De första marknadsföringsåtgärderna är gjorda – annonsering på sociala medier, i lokaltidningen samt med egna anslag – och Saari har nu både kvällar och helger bokade för olika trädgårdssysslor hemma hos de som inte själva hinner, kan eller orkar utföra dem. I en trädgård finns alltid något att göra – den blir aldrig helt klar – och själv beskriver sig Saari personligen som en ”trädgårdsnjutare”.

– Jag odlar en del nyttogrönsaker också och har ett litet växthus, men det är blommorna jag brinner för.

SinivuokkojaVåren har varit sen och kall men nu tittar de första blommorna fram i trädgårdarna och fokus ligger på lövkrattning och vårstädning.

 

Text och bilder: Anna Sand / bySand

 

Taggar: