Uutiset

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.

Minna SaariOsapäiväisenä yrittäjänä Minna Saari työskentelee iltaisin ja viikonloppuisin, ja hän ennakoikin kevät- ja syyskausien olevan vilkkaampia, kun taas kesäaikaan on rauhallisempaa.

Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.

MInna Saari

Saari on monen muun tavoin tehnyt harrastuksestaan yritystoimintaa. Hän perusti yrityksensä Puutarha-apu M Saari jo vuosi sitten aivan omatoimisesti, mutta vasta nyt, saatuaan neuvontaa VASEKin yritysneuvoja Antti Alasaarelta, on yritystoiminta päässyt tosissaan käyntiin. Se mikä erottaa hänet monista muista yrittäjistä, on se, että hän on valinnut olla yrittäjänä vain osa-aikaisesti ja pysyy päivätyössään strategisena ostajana Wärtsilällä.

– Nautin todella työstäni ja olen ollut samassa työpaikassa yli 20 vuotta. Lisäksi puutarhatyö on niin sesonkiluonteista, että olisi äärimmäisen vaikeaa tehdä siitä kokopäiväistä työtä, aloittaa Saari.

Ja aivan yhtä kauan hän on harrastanut puutarhanhoitoa, joten ajatus puutarhuriksi opiskelemisesta on itänyt lähes vuosikymmenen ajan. Opinnot saivat kuitenkin odottaa, kunnes lapset kasvoivat ja hänellä oli enemmän aikaa itselleen.

– Opiskelin kaksi vuotta Järviseudun ammatti-instituutissa (JAMI) Alajärvellä samalla kun jatkoin myös kokopäivätyössäni. Aluksi päämääränä oli vain hankkia lisää tietoa ja osaamista, mutta vuoden opiskelun jälkeen heräsi ajatus yrityksen perustamisesta ja saada siitä hieman lisätuloja, jatkaa Saari.

Ajatus siitä, että päivätyössä vietetyn työpäivän jälkeen edessä on toinen työvuoro asiakkaiden luona, ei pelota häntä – päinvastoin.

– Haluan olla ulkona, tykkään työskennellä käsilläni, ja tuo tyydytystä nähdä työn tulokset, hän toteaa.

Opintojen jälkeen Saari päätti ottaa vuoden ajan hieman rauhallisemmin ennen kuin toteuttaisi suunnitelmansa.

– Koska minulla ei ole lainkaan kokemusta yritystoiminnasta, otin yhteyttä VASEKiin ja yritysneuvoja Antti Alasaareen nyt keväällä. Halusin tietää kaiken mahdollisen, joten olemme tavanneet moneen kertaan, ja saamani apu ja tiedot ovat olleet täysin korvaamattomia, Saari vakuuttaa.

Minna SaariMinna Saaren puutarha-alan yritys tarjoaa kaikkea leikkaustöistä istuttamiseen ja kasvien hankintaan sekä muihin puutarhatöihin. Erityisesti hedelmäpuiden leikkaaminen on sellainen tehtävä, johon monet haluavat apua tehdäkseen sen varmasti oikein.

Rahoituslaskelman laatiminen oli hänen mielestään erityisen hyödyllistä, ja Alasaaren ansiosta hän sai myös tietää mahdollisuudesta hakea Leader Yhyreksen myöntämää osa-aikaisille yrittäjille suunnattua käynnistystukea.

– En olisi edes tiennyt tästä mahdollisuudesta, jos en olisi ollut yhteydessä VASEKiin, toteaa Saari.

Alasaari jatkaa:

– Minna sai asiat nopeasti järjestykseen tapaamistemme jälkeen. Hänellä on selvästi yrittäjän asenne. Yrittäjänä tärkeintä ei ole hoitaa kaikkea itse, vaan myös ymmärtää ottaa ulkopuolista apua ja tarvittaessa konsultoida asiantuntijoita yritystoiminnan kehittämiseksi.

Omenapuun leikkaaminen

Alasaaren mukaan osa-aikainen yrittäjyys on hyvä tapa saada lisätuloja samalla kun kehittää omaa osaamistaan.

– Minnan yrityksen toimintaa on varmasti mielenkiintoista seurata tulevaisuudessa. Hänen asenteensa on oikea, joten varmasti kaikki menee hyvin.

Ensimmäiset markkinointitoimenpiteet on tehty: mainontaa sosiaalisessa mediassa, paikallislehdessä ja omia ilmoituksia. Saarella on nyt sekä iltoja että viikonloppuja varattuna erilaisiin puutarhatöihin sellaisille asiakkaille, jotka eivät itse ehdi, osaa tai jaksa niitä tehdä. Puutarhassa on aina jotain tekemistä – se ei koskaan ole täysin valmis – ja Saari kuvaileekin itseään "puutarhanautiskelijaksi".

– Viljelen myös joitakin hyötykasveja ja minulla on pieni kasvihuone, mutta kukat ovat intohimoni.

SinivuokkojaKevät on ollut myöhäinen ja kylmä, mutta nyt ensimmäiset kukat alkavat nousta esiin puutarhoissa ja on aika keskittyä lehtien haravointiin ja kevätsiivoukseen.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK

 

Tagit: