Nyheter

Småskaligt värdskap i världsarvet växlas upp

Björkö Örnboet är ett småskaligt och personligt företag mitt i Kvarkens skärgård, som erbjuder stuguthyrning och naturupplevelser året om. Här i UNESCOs världsarvsområde i Björköby kan besökare bo nära havet, vandra, paddla, fiska eller bara koppla av i en rofylld miljö där naturen står i centrum.

Kotkanpesa 2

Björkö Örnboet erbjuder stugliv och stillhet i skärgården

Nästan längst ut i världsarvet, ett stenkast från Svedjehamn och med utsikt över havet, ligger Björkö Örnboet – ett inkvarteringsställe som drivs av företagarparet Leena och Ronan Caufield, som själv också varit bosatta här i tolv års tid.

Ronan är hemma från Irland och har en bakgrund inom hotellbranschen, medan Leena, före detta Vasabo, jobbar som massör inom ramen för det egna företaget Katajatar Hyvinvointi Må Bra. Hon har mottagning både i Björköby och i Vasa. De har drivit Björkö Örnboet sedan 2014 och befinner sig nu i ett skede där de vill satsa och erbjuda både sina hyresgäster och andra besökare i området fler tjänster

.

Kotkanpesa 6
Sedan ifjol samarbetar paret med Tommy Storsjö, som erbjuder kanotuthyrning i området. Från stugorna tar man sig direkt ner till stranden längs en stig.

– Vi har två stugor som vi hyr ut. Hyresgästerna har tillgång till gratis parkering, egen gräsmatta, bastu och en stig som leder direkt ner till vandringsleden och stranden, där vi nu även erbjuder kanotuthyrning via vår samarbetspartner, Tommy Storsjö och Valhalla Group, inleder Ronan.

Stugorna är omgivna av 15 km vandringsled och med endast en kort promenad från utsiktstornet Saltkaret, därifrån man kan betrakta De Geer-moränerna. För den som vill se dem från närmare håll är kanoterna bästa sättet.

– Det är perfekt, skyddat vatten för paddling här. Kanoterna ger möjlighet till bästa formens avkoppling, fågelskådning och även fiske, konstaterar Tommy och får medhåll av paret Caufield.

Samarbetet med Storsjö är ett led i att utveckla tjänsteutbudet på ”Örnboet” – något som man diskuterat tillsammans med VASEK under vinterns gång.

– Vi har haft goda diskussioner med företagsrådgivare Kenneth Dalkvist och Peter Källberg, projektchef inom turism. Tack vare dem har vi nu fått många nya idéer som vi vill utveckla, berättar Leena, som nyligen också utbildat sig till skogsbadsinstruktör och planerar att inkludera just skogsbad i utbudet av välmåendetjänster.

Kotkanpesa 8
Här råder perfekta förhållanden för att paddla – skyddade vatten där man kan utforska De Geer-moränerna, fiska, titta på fåglar eller bara koppla av.

Till planerna hör även byggandet av ett båthus, alldeles vid stranden och intill vandringsleden. Syftet är att i första hand använda båthuset som mötes- och samlingsplats för olika grupper, men även som en möjlig plats för allt från mindre utställningar, kursverksamhet till loppis. Utrymmet, med utsikt mot vattnet, ska kunna bokas både av stuggäster och andra.

– Det ska vara tillgängligt för vem som helst – ett allaktivitestutrymme på 30 kvadrat. Här rör sig många mindre grupper som kanske behöver ett ställe att hålla möte på i samband med sin utflykt, och för campingområdets gäster kan det också komma till nytta, tror Leena.

Ritningarna är klara och paret hoppas att byggnaden ska kunna tas i bruk till nästa säsong.

– Förhoppningsvis kan vi även ordna med uppvärmning så att det kunde användas året om. Vi har också andra vinteraktiviteter i planerna, tillägger Ronan.

Även trakteringsservice till stuggästerna finns i åtanke, liksom att inleda samarbete med cateringpartners.

– Tanken är att vi ska utveckla olika typer av paket med olika tjänster, förtydligar Ronan.

Kotkanpesa 11
Stuggästerna har direkt anslutning till stranden via en stig från stugorna. Nästa år står förhoppningsvis också det nya båthuset klart, som ska vara tillgängligt att boka som samlingslokal för vem som helst.

– Genom att erbjuda unika naturupplevelser och ett brett utbud av tjänster, skapar de en attraktiv destination ännu fler besöksanledningar för både lokala och internationella besökare, konstaterar Peter Källberg.

Med 40 000 besökare om året i Världsarvet är möjligheterna många.

– Det är trevligt att se hur Björkö Örnboet utvecklas och bidrar till att stärka turismen i Kvarkens skärgård, även under vinterhalvåret, avslutar företagsrådgivare Kenneth Dalkvist.

 

Text och foto: Anna Sand/bySand

Taggar: