Uutiset

Pienimuotoista matkailutoimintaa kehitetään maailmanperintökohteessa

Björkön Kotkanpesä on pienimuotoinen ja persoonallinen yritys keskellä Merenkurkun saaristoa, joka tarjoaa mökkivuokrausta ja luontoelämyksiä ympäri vuoden. Täällä UNESCO:n maailmanperintöalueella Björköbyssä vierailijat voivat asua meren äärellä, vaeltaa, meloa, kalastaa tai vain rentoutua rauhallisessa ympäristössä, jossa luonto on keskiössä.

Kotkanpesa 2

Björkön Kotkanpesä tarjoaa mökkielämää ja rauhaa saaristossa

Aivan maailmanperintöalueen laidalla, kivenheiton päässä Svedjehamnista ja merinäköalalla, sijaitsee Björkön Kotkanpesä, jota pyörittää yrittäjäpariskunta Leena ja Ronan Caufield. He ovat asuneet alueella itsekin jo kaksitoista vuotta.

Ronan on kotoisin Irlannista ja taustaltaan hotelli-alalta, kun taas Leena, entinen vaasalainen, työskentelee hierojana oman yrityksensä Katajatar Hyvinvointi Må Bra puitteissa. Hän ottaa asiakkaita vastaan sekä Björköbyssä että Vaasassa. Pariskunta on pyörittänyt Björkön Kotkanpesää vuodesta 2014 ja on nyt siinä vaiheessa, että haluaa panostaa yritykseen enemmän ja tarjota vuokralaisilleen sekä muille alueen vierailijoille lisää palveluita.

Kotkanpesa 6
Viime vuodesta lähtien pariskunta on tehnyt yhteistyötä Tommy Storsjön kanssa, joka tarjoaa kanoottivuokrausta alueella. Mökiltä pääsee suoraan rannalle polkua pitkin.

– Meillä on kaksi mökkiä, joita vuokraamme. Vuokralaiset saavat käyttöönsä maksuttoman pysäköinnin, oman nurmialueen, saunan ja polun, joka johtaa suoraan vaellusreitille ja rannalle. Nyt tarjoamme siellä myös kanoottivuokrausta yhteistyökumppanimme Tommy Storsjön ja Valhalla Groupin kautta, kertoo Ronan.

Mökkien ympärillä kulkee 15 kilometrin mittainen vaellusreitti, ja vain lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsee Saltkaret-näkötorni, josta voi ihailla De Geer -moreeneja. Lähempää niitä pääsee katsomaan parhaiten kanootilla.

– Tämä on täydellinen, suojainen vesialue melontaan. Melominen tarjoaa parasta mahdollista rentoutumista, lintujen tarkkailua ja mahdollistaa myös kalastuksen, Tommy toteaa.

Yhteistyö Storsjön kanssa on osa Kotkanpesän palveluvalikoiman kehittämistä – asiaa on käsitelty talven aikana yhdessä VASEKin kanssa.

– Olemme käyneet hyviä keskusteluja yritysneuvoja Kenneth Dalkvistin ja projektipäällikkö Peter Källbergin kanssa. Heidän ansiostaan olemme saaneet paljon uusia ideoita, joita haluamme kehittää, kertoo Leena, joka on hiljattain myös kouluttautunut metsäkylpyohjaajaksi ja suunnittelee sisällyttävänsä metsäkylvyt hyvinvointipalveluiden tarjontaan.

Kotkanpesa 8
Alueella on täydelliset olosuhteet melontaan – suojaisia vesiä, joissa voi tutkia De Geer -moreeneja, kalastaa, tarkkailla lintuja tai vain rentoutua.

Suunnitelmiin kuuluu myös venevajan rakentaminen aivan rantaan, vaellusreitin varrelle. Tarkoituksena on käyttää venevajaa ensisijaisesti kokoontumispaikkana erilaisille ryhmille, mutta myös mahdollisena tilana pienimuotoisille näyttelyille, kursseille tai kirpputoreille. Vesistöön avautuva tila on varattavissa sekä mökkiläisille että muille.

– Se tulee olemaan avoin kaikille, noin 30 neliömetrin monitoimitila. Alueella liikkuu paljon pieniä ryhmiä, jotka saattavat tarvita kokoontumistilaa retkensä yhteydessä, ja myös leirintäalueen asiakkaille se voisi olla hyödyksi, arvioi Leena.

Piirustukset ovat valmiina, ja pariskunta toivoo rakennuksen olevan käyttövalmis ensi kaudelle.

– Toivottavasti saamme myös lämmityksen järjestettyä, jotta tila olisi käytettävissä ympäri vuoden. Meillä on muitakin talviaktiviteetteja suunnitteilla, lisää Ronan.

Myös ruokapalvelut mökkivieraille ovat mietinnässä, samoin yhteistyö catering-kumppaneiden kanssa.

– Ajatuksena on kehittää erilaisia palvelupaketteja, selventää Ronan.

Kotkanpesa 11
Mökkiläisillä on suora yhteys rannalle mökeiltä lähtevän polun kautta. Ensi vuonna toivottavasti myös uusi venevaja valmistuu, ja se on tarkoitettu kaikkien varattavaksi kokoontumistilaksi.

– Tarjoamalla ainutlaatuisia luontoelämyksiä ja laajan palveluvalikoiman he luovat houkuttelevan kohteen, joka tarjoaa yhä enemmän syitä vierailla niin paikallisille kuin kansainvälisillekin matkailijoille, Källberg toteaa.

Kun maailmanperintökohde houkuttelee 40 000 vierailijaa vuodessa, mahdollisuuksia riittää.

– On ilo nähdä, miten Björkö Örnboet kehittyy ja vahvistaa matkailua Merenkurkun saaristossa – myös talvikaudella, yritysneuvoja Kenneth Dalkvist päättää.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand

Suomennos: VASEK

Tagit: