Ohjeita liiketoimintasuunnitelman laatimiseen

Kun suunnittelee yrityksen perustamista ja mietinnässä on jo jonkinlainen liikeidea, oman yrityksen suunnittelua voi jatkaa Lissu-liiketoimintasuunnitelmatyökalun avulla. Asiakkaiden tarpeisiin kehitetty työkalu auttaa käymään läpi ja pohtimaan kaikkia tarvittavia asioita. Samalla myös liikeidea jalostuu, sillä liiketoimintasuunnitelma auttaa jäsentämään itselle sen, mitä on tekemässä ja sen jälkeen siitä on myös helpompi kertoa muille. Liiketoimintasuunnitelma on työkalu ensisijaisesti itselle, mutta se on myös väline esimerkiksi rahoitus- ja starttirahahakemuksia varten.

Lissu fiNäkymä liiketoimintasuunnitelmaa täyttäessä

Tässä käymme kohta kohdalta läpi, mitä liiketoimintasuunnitelmaan kirjataan ja mitä erityisesti tulee ottaa huomioon jokaisen osion kohdalla.

Pikaohje Lissun käyttöön

  1. Tapaa yritysneuvoja, jolta saat Lissu-tunnukset TAI hanki tunnukset itse Lissun sivulta.
  2. Täytä omat tietosi.
  3. Luo liiketoimintasuunnitelma ja täytä kaikki osiot.
  4. Voit työn edetessä tarvittaessa pyytää tarkistuspyyntöä yritysneuvojalta, jos tarvitset apua suunnitelman täyttämisessä.
  5. Käy liiketoimintasuunnitelman lopullinen versio läpi yritysneuvojan kanssa.
     

Liiketoimintasuunnitelman osa-alueet

Liiketoimintasuunnitelma koostuu kahdeksasta osiosta, joiden alle lukeutuu erilaisia alaosioita. Klikkaa auki se osio, josta haluat lisätietoa.

Yhtiömuoto ja organisaatio, työvoima, osaaminen ja koulutustarve, CV, oma verkosto ja asiantuntijat

  • Kuudennessa osiossa keskitytään yrityksen johtoon ja organisaatiorakenteeseen. Tähän osioon kirjataan muun muassa tiedot yhtiömuodosta, organisaatioon kuuluvista henkilöistä ja omistusosuuksista.
  • Jos yrityksellä on useampi omistaja, liiketoimintasuunnitelmaan kirjataan, miten vastuut ja velvollisuudet jaetaan omistajien kesken. Osakassopimus on tärkeä dokumentti, kun yrityksellä on useampi omistaja.
  • Liiketoimintasuunnitelmaan kuuluu myös tiedot työvoimasta, osaamisesta ja koulutustarpeesta niin yrittäjän itsensä kuin työntekijöidenkin osalta.
  • Kaikkea omaa työkokemusta ja koulutusta kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon, mutta jos löytyy aukkoja osaamisessa tai koulutuksessa, täytyy miettiä, onko kannattavampaa paikata sitä esimerkiksi alihankkijoilla vai palkkaamalla työntekijä.
  • Myös verkostolla ja asiantuntijoilla on tärkeä rooli koko yritystoiminnan ajan, ja myös niitä käsitellään tässä osiossa. Omaa verkostoa kannattaa rakentaa jatkuvasti, eikä verkostoon kuulu pelkästään yritystoiminnan kautta tutut henkilöt, vaan myös omat henkilökohtaiset kontaktit.
‹ Takaisin