Övergången till cirkulär ekonomi är utmanande, men det måste bara göras

28.01.2021

Rasmus Hautala, Nora Backlund, Tomas Knuts, Göran ÖstbergRasmus Hautala, Nora Backlund, Tomas Knuts och Göran Östberg

Evenemangsserien EnergyVaasa Talks inleddes 26.1 när CERM-projektet organiserade Sustainability and Circular Economy, som lockade 260 anmälda deltagare och 170 lyssnare samtidigt.

Per Larshans från RagnSells påminde att varje företags verksamhet inverkar på miljön och att övergången till cirkulär ekonomi är förknippad med risker. Ändå måste företagen göra en långsiktig plan för en övergång till cirkulär ekonomi och inte bara försöka maximera avkastningen. Enligt honom borde varje företag verkligen försöka minska användningen av jungfruråvaror och inte bara förskjuta denna skuld till kommande generationer. Enligt Larshans kan även småföretag sträva till cirkulär ekonomi om de samarbetar och tänker ut nya affärsmodeller.

Niina Aagard från Nordic Innovation presenterade Nordic Sustainable Business Transformation-programmet som stöder nordiska företag i deras övergång till affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi. Enligt Aagard innebär den cirkulära ekonomin inte bara materialhantering utan också tekniker, teknologier och processer såväl som näringsverksamhet, eftersom målet är både en miljövänligare men också en ekonomiskt livskraftig näringsverksamhet. Således ställs kraven inte bara på produkten utan på hela värdekedjan och värdeskapningsprocessen.

Anna-Maija Pajukallio från Miljöministeriet erkände att Finlands mål att vara koldioxidneutralt år 2035 är tufft, men ändå realistiskt. Miljöministeriet har skapat ett program för cirkulär ekonomi för Finland, eftersom det behövs i kampen mot klimatförändringarna, för att förhindra förlusten av biologisk mångfald och för att uppnå de uppsatta målen för hållbar utveckling. Ett samhälle baserat på cirkulär ekonomi tryggar välfärd och resiliens samt stärker ekonomin.

Kasper Larsen från det danska företaget PurePrint presenterade hur man lyckades omvandla ett företag inom tryckeribranschen med traditionell affärsmodell till en näringsverksamhet som baserar sig på cirkulär ekonomi. Larsens råd till andra företag var att börja med att välja några målsättningar eller att ta itu med de värsta problemen först. Det lönar sig inte att försöka styra allt mot en cirkulär ekonomi samtidigt. Han uppmuntrade företag att hitta sina egna ambassadörer som kunde prata om en ny strategi för cirkulär ekonomi för företagets leverantörer och kunder. Larsen påminde om att den cirkulära ekonomin inte är något man tänker att man tar itu med någon gång senare, när ekonomin tillåter. "Att övergå till något nytt är alltid svårt, men det måste bara göras", betonade han.

I slutet av webbseminariet presenterade Rasmus Hautala från CERM-projektet Österbottens egen färdplan för cirkulär ekonomi som kommer att publiceras i februari. I Österbotten finns ett omfattande nätverk och en verklig vilja att lyckas med detta, och med det unika samarbetet mellan aktörerna i regionen kommer det att gå vägen. Många kunder och partners kräver redan koldioxidneutralitet eller återvinning av företag, och det är många som har börjat göra förändringar. ”Resan är dock lång och allt kan inte göras på en gång. Färdplanen för Österbottens cirkulära ekonomi leder företagen på denna resa, försäkrade Hautala.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera