Ensimmäinen askel oli se suurin

04.12.2023

Vorapojken 2Jukka Hämäläinen on johtanut yhdessä veljensä Janin kanssa perheyritys Kotileipomo Hämäläistä vuodesta 2000. Konserniin on kuulunut vuodesta 2020 lähtien myös Vöyrinpoika ja sen toimipisteet. Molemmat leipomot perustettiin 15. joulukuuta vuosina 1926 ja 1962.

Leipomoyrittäjä on kiitollinen kullanarvoisesta avusta

Vaikka Jukka Hämäläisellä oli 23 vuoden kokemus yrittämisestä ja takanaan muutama vuosi sitten toteutettu mittava yritysosto, hän ei ollut aiemmin hyödyntänyt VASEKin palveluja. Nyt hän on investointituen hakemisen kautta saanut paremman käsityksen kehitysyhtiön palveluista ja haluaa suositella kaikille yrittäjille aika ajoin pysähtymistä ja miettimistä, millaista apua voisi hakea yrittämisen eri tilanteisiin ja käännekohtiin.

Jukka Hämäläinen omistaa yhdessä veljensä Jani Hämäläisen kanssa Kotileipomo Hämäläisen, perheyrityksen, joka perustettiin jo 15. joulukuuta 1926. He ovat neljännen sukupolven yrittäjät alalla, ja kolme vuotta sitten he ostivat myös toisen perinteikkään leipomon Vöyrinpoika - Vöråpojkenin.

– Vöyrinpoika perustettiin itse asiassa samana päivänä 15. joulukuuta vuonna 1962, ja kauppakirja allekirjoitettiin 15. joulukuuta 2020, Jukka kertoo.

Vorapojken 5Konditoriatuotteet talven ja joulun hengessä. Tuotteita myydään mm. kaupoissa, omissa kahviloissa Rewell Centerissä ja Olympiakadulla.

Kotileipomo Hämäläinen toimii teollisuusalueella Sepänkylässä, kun taas Vöyrinpojalla on kolme toimipistettä: Vöyrillä, Uudessakaarlepyyssä ja leipomo Kotirannan Prisman yhteydessä. Molempiin yrityksiin liittyy myös kaksi kahvilaa: Görans Konditori Rewell Centerissä ja kahvila Olympiakadulla Vaasassa. Yritysoston yhteydessä ei tehty suuria muutoksia liiketoimintaan. Vörinpoika-tuotteita myydään edelleen alkuperäisellä nimellään.

– Kyseessä ovat kaksi perinteikästä leipomoa, joiden valikoimiin kuuluu kaikkea ruokaleivästä kahvileipiin, konditoriatuotteisiin ja erilaisiin suolaisiin tuotteisiin, Jukka kertoo.

Vorapojken 4Yhteensä yritykset työllistävät yli 50 henkilöä, ja marras-joulukuulle osuvat alan sesonkiajat eli isänpäivä, itsenäisyyspäivä, Lucian päivä, joulu ja uusi vuosi.  

– Sesonkiajat ovat tärkeitä myynnin edistämisessä. Joulukuu onkin yksi vuoden kiireisimmistä ajoista. Vuoden alkuun piristystä tuokin sitten laskiainen ja Runebergin päivä. Ihmiset kiinnittävät nykyisin enemmän huomiota pienempien juhlapäivien viettämiseen ja herkkuja nautitaan niin kotona kuin kahviloissakin, Jukka toteaa.

Paikallisten leipomotuotteiden valmistamisen varmistamiseksi Vöyrinpojalla tuli ajankohtaiseksi lisätä kapasiteettia energiatehokkaamman koneen avulla, mikä samalla helpottaa työntekijöiden työtä.

– Aivan eri asiassa tapasin yritysneuvoja Olav Nylundin VASEKista ja kysyin hetken kuluttua, mitä VASEK oikeastaan tekee. Investointitarpeemme tulivat silloin puheeksi, ja sain heti selvän ja selkeän tiedon siitä, mitä tukimahdollisuuksia meillä olisi ja miten hakuprosessi toimii. Olav oli erittäin avulias ja tarjoutui heti auttamaan, Jukka jatkaa.

Kaksi tapaamista riitti tukihakemuksen laatimiseen, ja nyt on vain odotettava päätöstä.

– Investoinnin avulla yritys turvaa tuotannon jatkumisen Vöyrillä ja osoittaa samalla arvostuksensa paikalliselle sekä osaavalle ja uskolliselle henkilöstölleen. Yksinkertaisesti onnistunut satsaus maaseudulle, Nylund toteaa. Keskustellessamme Jukan kanssa löysimme useita kehittämismahdollisuuksia, erityisesti vastuullisuusviestinnän osalta, mikä onkin nyt ajankohtainen aihe, hän jatkaa.

– Viestinnän ja markkinoinnin tehostaminen on työlistalla, ja nyt tiedän myös, mistä saan siihen apua, Jukka toteaa.

Hän on erittäin tyytyväinen VASEKilta tähän mennessä saamaansa tukeen ja suosittelee lämpimästi myös muita yrityksiä kääntymään yritysneuvojan puoleen tarpeen vaatiessa.

– Et voi tietää ja hallita kaikkea itse. On kullanarvoista, että tällaista asiantuntemusta on saatavilla. Tapaamiset Olavin kanssa eivät vaatineet minulta mitään suurta aikainvestointia. Ensimmäinen askel eli avun pyytäminen oli se suurin askel

Vorapojken 13Perinteisten hillopossujen täyttäminen ja taittelu tehdään edelleen käsityönä. 
– Kaikkien yrittäjien tulisi säännöllisesti pysähtyä ja miettiä, millaista apua ja tukea he voisivat tarvita. VASEKilta saa asiantuntija-apua, se on kullanarvoista eikä maksa mitään. Hyödyntäkää sitä, sillä kukaan ei voi tietää ja tehdä kaikkea itse, Jukka toteaa.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/by Sand
Suomennos: VASEK

 



‹ Siirry "Yrittäjätarinoita"-sivulle