Nyheter

Vasa har det mognaste ekosystemet – nu ökar anslaget för arbetet

Att få mer pengar till verksamheten är alltid en glädjande nyhet och stärker känslan av att något har gjorts rätt. Så är fallet även i Vasa, där stadens ekosystemavtal, tillsammans med relaterade projekt, samordnas i samarbete med flera organisationer.

IMG 2750 r

 

Vasas strategichef Suvi Aho är glad över statsrådets beslut som från början av mars som höjer anslagen för Vasas ekosystemavtal:

– Finansieringen för det sjuåriga avtalet granskas och resurser omfördelas alltid i enlighet med statens ekonomiska situation. Vasaregionen får nu den fjärde största summan i Finland för arbetet med att genomföra ekosystemavtalet, berättar Aho.

Samordningsgruppen för ekosystemavtalet arbetar för närvarande med ett åtgärdsprogram för den återstående perioden av avtalet, som sträcker sig till 2027.

– Nu är det också viktigt att beakta Vasas Green Leaf-status och överväga olika betoningar inom huvudtemana, till exempel utvecklingen av startups. Den ursprungliga planen, som utarbetades av en bred grupp, är så långsiktig att den fortfarande är giltig, och det finns inget behov av någon större uppdatering, framhåller Aho.

Aho
Bild: Katja Lösönen

Fokus på gemensam riktning i arbetet

Arbets- och näringsministeriet genomförde 2024 en utvärdering av ekosystemavtalen i städerna, där Vasaregionens ekosystem bedömdes som det mest mogna i hela Finland.
– Här har vi redan länge bedrivit ett nära, ekosystembaserat EnergyVaasa-samarbete mellan offentliga aktörer, företag och högskolor. Inom samordningsprojektet planerar vi tillsammans nästa steg, säkerställer informationsflödet, kopplar ihop större satsningar och ser till att vi arbetar i samma riktning inom de här större frågorna. Det är viktigt att sammanföra olika nivåer av utveckling och olika aktörer samt tydliggöra rollerna, säger Aho.

Företagsdriven forskning och utveckling är viktig för staden, och därför måste det finnas en politisk vilja att satsa på detta. Förutom EU-finansiering har staden förbundit sig att medfinansiera ekosystemavtalsprojekten med över en halv miljon euro per år.

Aho lyfter även fram betydelsen av intressebevakning och påverkan:

– När vi syns som en större grupp både nationellt och internationellt, och berättar om vårt fantastiska energikunnande som ger upphov till globala lösningar, får vi bra genomslag både i Europa och på den nationella arenan. Ett färskt exempel på det här är de 4,3 miljoner euro som nyligen beviljats till det europeiska stadsinitiativet.

Making a difference makes us happy in Vaasa

 

Taggar: