Nyheter

Från flykting till företagare – med nytt yrke och nytt språk

Från kvotflykting till egen företagare, med ny yrkesutbildning i bakfickan, nytt språk och en egen kundkrets, är inte en resa som alla gör – och speciellt inte inom loppet av sex år. Men det gjorde Abdulghafour ”Miran” Hissi, som kom till Finland från Syrien 2015. Nu har han drivit Global Barber & Hairdresser i Vasa i tre år och trivs, både som företagare och med sitt nya hemland.

Global Barber 1

 

Miran anlände till Nykarleby 2015 och började det nya livet i det nya landet med att lära sig svenska. Två år senare flyttade han till Vasa för att studera till frisör vid Yrkesakademin, därifrån han fick sin examen 2019.

– Jag fick då jobb på en stor salong i Gamla Vasa och var anställd där tills pandemin ställde till det för branschen. Jag började då på allvar fundera på att starta egen salong – en tanke som funnits med mig sedan jag inledde mina studier, berättar Miran.

Genom sin vänfamilj, Kjell och Lotta Blomberg, fick han veta att han som nyföretagare kan få hjälp och rådgivning via Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia och vände sig därför dit.

Global Barber 3
Abdulghafour ” Miran” Hissi kom till Finland 2015 som syrisk kvotflykting. Sedan dess har han lärt sig svenska, en del finska, tagit frisörexamen och startat egen salong i Vasa centrum.

– Startias direktör Tommi Virkama var positivt inställd till mina planer och gav mig både goda råd och uppmuntran.

– Miran ville från början säkerställa sig om att han gjorde allting rätt när det gäller att grunda företaget samt ta reda på vilka skyldigheter en företagare har i Finland. Han gjorde sin hemläxa väl, konstaterar Virkama och fortsätter:

– Miran har dessutom en positiv attityd. Han vill ge kunderna bra service och han vill utveckla sig själv och sitt företag. Han är en inspiration för andra människor med annan bakgrund och ett bra exempel på hur man med egen beslutsamhet kan påverka sin framtid med utbildning och företagande samt med vilja att lära sig nya språk och en annan kultur.

Av sin praktikhandledare Stefan Storm fick Miran hjälp att hitta en lämplig lokal att hyra och samma dag som han skrev hyreskontrakt blev han också finländsk medborgare. Den första april 2021, mitt under brinnande pandemi, slog han upp dörrarna till sin barbersalong, där han i första hand valt att fokusera på herrklippningar.

– Det har varit två steg framåt och ett steg bakåt. Visst tog det ett tag att bygga upp en kundkrets, men ryktet har hjälpt till mycket och största delen av mina kunder kommer på basen av rekommendationer från andra, tillägger Miran, som lägger stor vikt vid kundbemötandet.

Efter nio år i Finland har Miran också lärt sig tillräckligt för att kunna betjäna och föra en konversation också på finska och mängden finskspråkiga kunder ökar hela tiden. Inledningsvis innebar företagandet mycket nytt – speciellt för en person med Mirans bakgrund.

Global Barber 7
Miran har till största delen manliga kunder, men tar även emot kvinnliga kunder. – De flesta kunder kommer hit tack vare rekommendationer från andra och någon rasism har jag aldrig stött på.

– Jag var bekant med hur momsen fungerar, men att man ska betala förskotsskatt var nytt för mig. I mitt hemland fungerar allt med kontanter och skillnaderna är stora. Jag har lagt stor vikt vid att lära mig både den finländska kulturen och ekonomin, även om jag förstås har en bokförare som sköter min bokföring.

Något startstöd fick han inte för sin verksamhet, men tack vare banklån och hjälp av sin äldre bror i Kanada kunde han komma i gång, och hans råd till andra i samma situation är att fokusera på bra service och bra kvalitet.

– I framtiden hoppas jag kunna anställa någon – här finns gott om plats och läget för min salong är perfekt. I framtiden kan det också bli aktuellt att byta bolagsform till aktiebolag, och jag vet att jag då också kan vända mig till VASEK för att få hjälp med det. Jag har haft stor hjälp av både min vänfamilj och av Tommi Virkama och jag bibehåller kontakten till dem båda, avslutar Miran.

Text och bilder: Anna Sand/bySand

Taggar: