Företagsberättelser

Incoach erbjuder tävlingsspelare högklassig träning

Vasabon Christian Joutsenvuori tävlade själv tidigare i e-sportsspel och började leta efter mera information om hur man bäst kunde träna och förbereda sig inför tävlingar. När det inte gick så enkelt att hitta information, bestämde han sig för att grunda en nättjänst, vars mål är att föra samman tränare och tävlingsspelare.

Christian Joutsenvuori.Vasabon Christian Joutsenvuori tävlade själv tidigare i e-sportsspel och började leta efter mera information om hur man bäst kunde träna och förbereda sig inför tävlingar. När det inte gick så enkelt att hitta information, bestämde han sig för att grunda en nättjänst, vars mål är att föra samman tränare och tävlingsspelare.

Företagsformen på Incoach, som grundades på hösten 2018 med hjälp av nyföretagscentrum Startia, ändrades ganska fort från firma till aktiebolag. Företagets största kundgrupp är för tillfället andra stadiets läroanstalter.

– Sju stycken andra stadiets läroanstalter har i sitt kursutbud våra e-sportsutbildningar. Och nu under de senaste veckorna har intresset för spelklubbar ökat. Vi har i vårt utbud spelklubbar för olika åldersgrupper, där vi spelar Minecraft, Fortnite och CSGO. Speciellt nu när skolorna är stängda och traditionella hobbygrupper är pausade kan spelklubbar vara en räddning i aktivitetsbristen. I spelklubbarna fostras barn och unga till förnuftigt spelande och de som är villiga erbjuds högklassig e-sportsträning, berättar Joutsenvuori.

En elev som spelar dataspel.

Joutsenvuori påminner även att företag kan erbjuda spelklubbar till sina anställda:

– I dessa tider av distansskola och social isolering kan man avsevärt öka effektiviteten och den oavbrutna arbetstiden hos distansarbetande anställda genom att erbjuda deras barn ansvarsfulla och guidade aktiviteter.

Även om coronasituationen å ena sidan ökat intresset för spelklubbarna, kan det uppstå utmaningar med läroanstaltskunderna på hösten.

– Jag hoppas emellertid att coronakrisen inte påverkar läroanstalterna för mycket, utan att de redan tidigare knutna partnerskapen kan fortsätta och att även nya kan knytas. Läroanstalterna och studerandena har varit väldigt nöjda med spelbranschens utbildningar och utbudet av dem har gjort läroanstalterna mera attraktiva i studerandenas ögon, konstaterar Joutsenvuori.

Spelbranschens popularitet växer och antalet nya e-sportsutövare ökar hela tiden. Därför har Joutsenvuori och Incoach som mål att erbjuda högklassig träning till så många spelentusiaster som möjligt.

– Kurser där man behandlar en tävlingsspelares karriärstig fostrar till förnuftigt spelande. Kurserna innehåller, utöver spelande, även kunskap om näring och motion, och de förbättrar teamfärdigheter och individuella kompetenser.

Christian Joutsenvuori.

Joutsenvuori uppskattar att det finns tusentals tävlingsinriktade e-sportstävlande i Finland. Några dussin av dem är proffs som får lön för att spela.

Precis som framgångsrika e-sportsspelare behöver sparring, har även Joutsenvuori som företagare dragit nytta av den sparring han fått på Startia och VASEK.

– Jag fick väldigt mycket hjälp från nyföretagscentrumet när jag startade eget. Jag har även efteråt flera gånger varit i kontakt med en företagsrådgivare, senast för några dagar sedan. Med Antti Alasaari har vi bollat idéer om prissättning, försäljningsstrategier och allt möjligt nytt. Även i avtalsärenden har jag fått hjälp. Antti har alltid väglett mig vidare, till exempel till någon annan expert, när mitt ärende krävt det, berömmer Joutsenvuori.

 

Taggar: