Årsberättelse 2024 - Logistikutveckling

1H6A0380

Det strukturerade arbetet skapar länk till företagen

När man arbetar med projekt, är det alltid väldigt trevligt att märka att projektramen och den mer detaljerade planen som man utarbetade i ansökningsfasen verkligen fungerar. Det var precis vad som hände 2024 när aktörerna i hamnprojektet konstaterade att den planerade projektramen har kunnat utnyttjas väl. Projektets struktur och teman har varit i skick ända från början och deras koppling till företagen har varit lyckad.

IMG 9810 r
Med framtidens hamn som tema

Temana under året var framtidens bränslen, tjänster som hamnen erbjuder företagen, försörjningsberedskap och gröna sjöfartskorridorer. Visionen om framtidens hamn fick också stöd av ett examensarbete som gjordes av studerande på Vasa yrkeshögskola och som fokuserade på laddningsinfrastrukturen, laddstationernas placering och kraven de ställer. Förutsättningarna och kraven för gröna sjöfartskorridorer kartlades tillsammans med olika intressentgrupper.

Marknadsföring och kommunikation kring Vasa hamn gjordes inom ramen för projektet bland annat genom att delta i evenemanget Rotterdam Break Bulk, där Kvarken Ports hade en egen mässavdelning.

Under året ordnades också egna workshoppar där intressentgrupper och företag deltog. Även Limowa, ett landsomfattande utvecklings- och samarbetsnätverk för logistik, var intresserat av regionen och ville arrangera evenemang för sitt nätverk i Vasa. På dessa fick deltagarna bland annat bekanta sig med Vasa hamn och höra om regionen och EnergyVaasa-klustret.

Under 2024 gjordes också en utredning av hamnens roll för utvecklingen av havsbaserad vindkraft i samarbete med Österbottens förbund samt hamnarna i Jakobstad, Vasa, Kristinestad och Kaskö. I anslutning till samma ämne gjordes dessutom ett besök i Danmark, där många diskussioner fördes med olika aktörer.

Mot en hållbar sjöfartsindustri

Maritime Energy Transition, eller Maren II-projektet, avslutades i maj, och resultaten för Finlands del, det vill säga Policy Recommendations, publicerades i början av maj vid det årliga Nordic Green Shipping-evenemanget som arrangerades av EnergyVaasa och Business Finland.

Syftet med Maren-projektet är att skapa konkreta verktyg för att genomföra övergången till en hållbar sjöfartsindustri, med fokus på att utveckla ett nordiskt havsenergi-program, en gemensam nordisk strategi och en digital plattform för öppen innovation och samarbete mellan olika industrier i regionen. Förberedelserna för ett nytt projekt med fokus på hållbar sjöfart inleddes i slutet av 2024.

pexels mdx014 799091
Varuflödesanalyser är nödvändiga för kunderna

I arbetet med GigaVaasa-området har också ett arbetspaket med gigalogistik ingått, där man beaktat förbindelserna till järnväg och hav. För att stöda kunderna har man tillsammans med dem gjort ett antal analyser av varuflödet.

I kunddiskussionerna har man förutsett framtida varuflöden och i enlighet med förhandsinformationen från kunderna intensifierat samarbetet mellan hamnen och spåraktörerna.

Framtidens hållbara och smarta hamn
  • Projekttid: 1.11.2022-31.10.2024
  • VASEKs totala budget under projekttiden: 139 015 euro
  • Projektpartner: Kvarken Ports och VASEK
Maritime Energy Transition - Maren II
  • Projekttid: 1.1.2022–15.6.2024
  • Budget 1 835 000 euro, VASEKs totala budget under projekttiden 96 098 euro
  • Huvudpartner: Research Institutes of Sweden. Projektpartner: VASEK, MARLOG, Renergy, SINTEF Energy, SINTEF AS, Islandic New Energy
Hållbara innovationer inom batterivärdekedjan skapar investeringar
  • Projekttid: 1.1.2024–30.6.2025
  • VASEKs totala budget under projekttiden: 72 932 euro
  • Projektpartner: Oy Merinova Ab, VASEK, Vaasa Facilita Oy Ab
  • Ekosystemavtalsprojekt