Uutiset

Yrityksen talous haltuun: Mitä uuden yrittäjän tulisi tietää ja osata?

Yrityksen pyörittäminen vaatii paljon muutakin kuin intohimoa ja hyvän idean – erityisesti talouden ymmärtäminen on yksi tärkeimmistä menestystekijöistä.

1H6A2711

 

– Moni yritystoimintaa suunnitteleva tai uusi yrittäjä kokee talousasiat hankaliksi tai jopa pelottaviksi, mutta hyvä uutinen on se, että perusasioiden hallinta riittää pitkälle, yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundars lohduttaa.

Mitä kannattaa opetella itse?

Yritysneuvojien mukaan on tärkeää ymmärtää talouden peruskäsitteet kuten liikevaihto, kulut ja tulos: Missä kohtaa syntyy tuloja, mihin rahaa kuluu ja jääkö toiminnasta voittoa?

– Lisäksi on tärkeää ymmärtää myyntikate, joka kertoo, paljonko myyntituotoista jää jäljelle muuttuvien kustannusten jälkeen. On myös hyvä ymmärtää kassavirtaa, jotta pystyy pitämään huolta, että rahaa on tilillä silloin, kun laskut erääntyvät, Räihä-Pundars muistuttaa.

Yrittäjän kannattaa laatia yksinkertainen budjetti, jossa suunnitellaan tulot ja menot kuukausi- tai vuositasolla. Tähän voi hyödyntää taulukkolaskentaohjelmia kuten Excel tai Google Sheets. Lisäksi pitää seurata taloutta säännöllisesti, esimerkiksi kuukauden tai viikon välein tarkistaa paljonko on tullut rahaa, paljonko mennyt, mikä on taloudellinen tilanne tällä hetkellä?

Räihä-Pundars kannustaa myös opettelemaan lukemaan tuloslaskelmaa ja tasetta edes perustasolla sekä perehtymään verotukseen:

– Opettele perustiedot arvonlisäverosta, ennakkoverosta ja tuloverotuksesta ja varmista, että ymmärrät, milloin ja miten veroilmoitukset tehdään. Nämä eivät ole helppoja asioita, mutta eivät mitään ydinfysiikkaa. Aivan opittavissa olevia asioita, vaikkapa yrittäjyyskurssilla tai yrittäjän ammattitutkinnon suorittamalla saa hyvän pohjan.

Mitä voit (ja kannattaa) ulkoistaa?

Kirjanpito on lakisääteinen velvoite, ja useimmille yrittäjille on järkevintä ulkoistaa se ammattilaiselle. Tilinpäätöksen laatiminen on teknisesti haastavaa ja usein paras myös jättää asiantuntijalle.

– Hyvä kirjanpitäjä on myös neuvonantaja, ei pelkkä tekninen kirjaaja. Joten etenkin jos talousasiat tuntuvat vaikeilta, on tärkeää panostaa luotettavaan kumppaniin. Mutta silti on tärkeää, että itsekin osaa jotain, Räihä-Pundars toteaa ja jatkaa:

– Keskustele tilitoimiston ja kirjanpitäjäsi kanssa tai kysy neuvoa kokeneemmilta yrittäjiltä, vaikkapa yrityskummilta. Myös erilaiset talousseurantasovellukset helpottavat yrittäjän arkea. Palkanmaksu ja työnantajavelvoitteet ovat myös aivan oma maailmansa, joten jos sinulla on työntekijöitä, palkkahallinnon ulkoistaminen voi säästää sekä aikaa että hermoja.

– Ole kuitenkin myös itse aktiivinen. Yrityksen taloutta ei kannata jättää muiden huoleksi, vaikka osa tehtävistä ulkoistettaisiinkin, Räihä-Pundars painottaa.

Katsotaanko yhdessä?

Varaa aika maksuttomaan yritysneuvontaan. Yritysneuvojamme voivat auttaa sinua budjetoinnissa ja liiketoimintasuunnitelmassa, rahoituksen suunnittelussa sekä talouden ennakoinnissa ja riskien hallinnassa. Voimme yhdessä miettiä mitä voit tehdä itse ja mistä saisit luotettavat kumppanit.

Yrityksen talous ei ole mystiikkaa – se on hallittavissa, kun keskittyy olennaiseen. Pienilläkin taidoilla ja oikealla asenteella pääsee pitkälle. Tärkeintä on olla kiinnostunut, seurata omaa taloutta säännöllisesti ja kysyä apua silloin kun sitä tarvitsee.

– Talousosaaminen kasvaa tekemisen kautta, tärkeintä on vain aloittaa. Vaikka yritys on sinun, ei taloudellista menestystä tarvitse rakentaa yksin, Räihä-Pundars päättää.

 

Tagit: