Uutiset

Ravintolan tai kahvilan perustaminen: Näin hoidat luvat kuntoon

Ravintolan tai kahvilan avaaminen on monen unelma, mutta ennen asiakkaiden vastaanottamista on tärkeää varmistaa, että kaikki tarvittavat luvat ja ilmoitukset ovat kunnossa.

1h+k19 KatjaLosonen 2014

 

VASEKin yritysneuvoja Kenneth Dalkvist muistuttaa, että lupien hakeminen hyvissä ajoin helpottaa yrityksen käynnistämistä ja vähentää stressiä.

– Moni yllättyy, kuinka monta erilaista ilmoitusta ja lupaa tarvitaan jo ennen ensimmäistä avajaispäivää. Suosittelen ottamaan heti yhteyttä yritysneuvojaan ja laatimaan yhdessä realistisen aikataulun lupaprosesseille, Dalkvist neuvoo.

Tärkeimmät asiat, jotka yrittäjän täytyy muistaa:

Yrityksen perustaminen ja Y-tunnus

  • Perusta yritys ja rekisteröidy YTJ-palvelussa. Muista ennakkoperintä- ja alv-rekisterit.
  • Tarvittaessa myös työnantajarekisteriin rekisteröityminen.
  • Varaa aika perustamisneuvontaan 

Elintarvikehuoneistoilmoitus

Anniskelulupa, jos tarjoat alkoholia

Hygieniapassit

  • Kaikilla, jotka käsittelevät pakkaamattomia elintarvikkeita, tulee olla voimassa oleva hygieniapassi.
  • Laadi omavalvontasuunnitelmat sekä alkoholin että elintarvikkeiden osalta.

Tilamuutokset ja rakennusluvat

  • Varmista, että valitsemasi liiketila soveltuu ravintola- tai kahvilatoimintaan. Näin vältät kalliit remontit tai tilan vaihtamisen myöhemmin.
  • Jos remontoit tiloja, tarkista tarvitsetko rakennusluvan tai toimenpideluvan rakennusvalvonnasta.

Pelastussuunnitelma ja turvallisuusasiat

  • Tee pelastussuunnitelma, jos asiakaspaikkoja on runsaasti, ja sovi palotarkastuksesta.

Jätehuoltosopimus

  • Sovi jätehuollosta asianmukaisen toimijan kanssa ja huolehdi kierrätysvaatimuksista.

Terassiluvat ja meluilmoitukset

 

– Hyvin suunniteltu lupaprosessi näkyy sujuvana starttina ja hyvänä mielenrauhana. Yrityksen alkuvaiheessa ei kannata jättää mitään sattuman varaan, Dalkvist muistuttaa.

Tagit: