Teknikhuset visar nya möjligheter för byggbranschen

12.10.2022

Teknikhuset 0Teknikhuset har uppförts i form av ett utvecklingsprojekt på YA i Vasa i syfte att ta fram lösningar som ger energieffektivitet, komfort och låg miljöpåverkan till ett lågt pris. Teknikhuset ska användas både på YA:s olika utbildningslinjer samt för att höja kunskapsnivån hos branschens aktörer.

Byggnadsbranschen kännetecknas av ett traditionellt tänkande där de flesta produktionsprocesser utförs såsom de gjorts i decennier, men på Yrkesakademin i Vasa beslöt man sig redan för flera år sedan att börja tänka utanför ramarna och skapa ett exempelhus för såväl hållbarhet, produktions- och även driftskostnader. Nu står det så kallad Teknikhuset klart.

Tomas Hansson, lärare på ellinjen, har fungerat som projektledare för bygget.

– Tanken var att bygga ett hus där hela dess livscykel tas i beaktande. Vi har ifrågasatt varför hus alltid byggs såsom de görs och vad som skulle kunna göras annorlunda för att få ner såväl produktions- som driftskostnaderna, samtidigt som man bygger miljövänligt, förklarar Hansson.

– Vi har dragit lärdom av bland annat elektronik- och bildindustrin, där all tillverkning är betydligt mer automatiserad, tillägger han. Målet har varit att ta fram lösningar som ger energieffektivitet, komfort och låg miljöpåverkan till ett lågt pris.

Teknikhuset 3Tomas Hansson, lärare och projektledare för Teknikhuset, samt Mauritz Knuts, projektchef på VASEK, konstaterar att det finns många okonventionella men lönsamma och hållbara lösningar som kunde anammas av byggbranschen.

Planering och research har spelat en avgörande roll för resultatet.

– Vi har kartlagt alla möjligheter – vad kan vi få tag i? Det finns många fina men okonventionella lösningar om man höjer blicken och tittar bortom den egna horisonten. Vi är duktiga på mycket i Finland men väljer man att titta globalt och plocka russinen ur hela kakan finns många alternativ som ännu ingen använder här, konstaterar Hansson.

Den största skillnaden mellan Teknikhuset och traditionellt producerade hus är konstruktionen, som består av ett stålskelett utan bärande väggar.

– Det är en konstruktion som möjliggör en hög automationsgrad i tillverkningen – vilket innebär lägre produktionskostnader och ett lägre pris för husköparen, något som varit viktigt i projektet. En stor del av VVS- och elarbetena kan dessutom integreras i den automatiserade tillverkningsprocessen, vilket ger många fördelar.

Teknikhuset 6Tomas Hansson visar husets ”hjärna” – centralenheten därifrån man kan styra allt från inomhusklimat och ventilation, värme och kylning, belysning och så vidare.

Konstruktionen är byggd i flera fristående lager som kan bytas ut oberoende av varandra. Det ska vara möjligt att åtgärda eventuella skador, renovera och göra ändringar utan stora kostnader – även montera ner, flytta eller riva och återvinna huset.

Huset värms och kyls med fläktkonvektorer som drivs av en luft-/vattenvärmepump som är kopplad till en ackumulatortank och en värmeväxlare och kan användas både för värme och kylning. Isoleringen består av fenolskivor som är lätta att hantera, har god isoleringsförmåga och hög brandklassificering. Taket utgörs av integrerade solpaneler och ett avancerat styrsystem för värme och belysning optimerar produktion och förbrukning.

– Vi valde redan vid planeringen produkter som kan integreras med automatiken och som kan kommunicera med flera typer av gränssnitt. Alla system i huset är integrerade med varandra och kan enkelt styras från en central enhet, förklarar Hansson.

Mauritz Knuts, projektchef på VASEK, är imponerad av alla nya lösningar som implementerats i huset.

– Här finns mycket som inte ännu finns någon annanstans i Finland, konstaterar han.

Han tror att även byggnadsbranschen genom konkurrens behöver börja erbjuda mer moderna, hållbara och förmånligare alternativ.

– Precis som inom bilbranschen blir det en konkurrensfördel att kunna erbjuda ett alternativ som är billigare i drift. När utbudet finns kan konsumenterna börja göra andra val.

Teknikhuset 10Som takyta används direktmonterade solpaneler, och för att omvandla likspänningen från dem till växelström som kan användas av förbrukare i huset och även matas ut i elnätet vid överskottsproduktion, har man valt ett invertersystem med fler valmöjligheter än traditionella växelriktare. – Det finns inte många av dessa i Finland, berättar Hansson.

Tanken är att Teknikhuset ska kunna användas både på YA:s olika utbildningslinjer som för att höja kunskapsnivån hos branschens aktörer – och det ska fortsätta att utvecklas.

– Vi kommer i vinter att hålla både förevisningar samt kurser och föreläsningar här för olika intressegrupper, tillägger Hansson.

Mer information om Teknikhuset finns på www.teknikportalen.fi.

 

Byggbranschen står inför en enorm utmaning med den gröna och hållbara omställningen som nu kommer att krävas inom alla branscher. För att stöda processen hos aktörerna inom byggnadsbranschen, genomför VASEK utvecklingsprojektet ”Byggnadsbranschens hållbara framtid i Vasaregionen” under tiden 1.1.2022-30.6.2023.

Projektets mål är att höja nivån av vetskap och kunskap samt motivation och kompetens hos branschens alla aktörer för att på sikt nå målet att vara koldioxidneutrala. Projektet riktar sig till företag inom byggnadsbranschen, kommuner samt utbildningsinstitut med program i branschen.

 

Text och foto: Anna Sand

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera