Reformen av bokföringslagen underlättar administrationen

17.06.2016

kirjanpitaja 600pxFinlands bokföringslag förnyades på många sätt i början av år 2016. Den förnyade bokföringslagen och bokföringsförordningen skall följas från och med den 1.1.2016 eller för räkenskapsperioder som börjar därefter. De mest betydande ändringarna i den nya lagen berör särskilt den elektroniska bokföringen och förvaringen samt arkiveringen av bokföringsmaterialet.

I och med reformen strävar man efter att minska den administrativa bördan och definitionsgränserna för småföretagen höjdes betydligt.

– Förordningen gällande små- och mikroföretag är betydande eftersom en stor del av företagen i Finland är just företag i den mindre klassen, konstaterar företagsrådgivaren Sari Saarikoski.

kirjapitolaki2 600pxBokföringsskyldiga delas in i fyra storleksklasser. Klassen för mikroföretag är ny och i den får man särskilda lättnader gällande bokslut. Ändringarna inverkar även på vilka uppgifter företag i de olika klasserna ska presentera i sina bokslut. Obligatoriska noter har begränsats för små företag. Av de stora företagen krävs verksamhetsberättelse och finansieringsanalys, av mellanstora endast verksamhetsberättelse.

I och med reformen undantas kravet på bokslut från flera rörelseidkare och yrkesutövare. Koncernbokslut för små koncerner blev frivilliga. Bokslut måste upprättas om två av mikroföretagens gränsvärden överskrids.

– Det är dock praktiskt lönsamt att frivilligt upprätta bokslut eftersom det för skatte- och övriga myndighetsanmälningar samt för ansökningar om lov vid flera myndigheter krävs information om bokslutet, konstaterar företagsrådgivare Mikael Hallbäck.

Enligt den nya lagen är rörelseidkare och yrkesutövare skyldiga att ha dubbel bokföring om åtminstone två av gränsvärdena för bokslutsskyldighet har överskridits under den avslutande och den föregående räkenskapsperioden. Gränsvärdena utgör en balansomslutning på 20 000 000 euro, en omsättning på 200 000 euro och i medeltal tre anställda.

kirjapitolaki1 600pxBalansboken har helt och hållet slopats. I den nya lagen används benämningen "förteckning över bokföringar och material". Även kravet på att balansboken ska upprättas i pappersform slopades eftersom man i den nya lagen inte längre skiljer på material i pappersform eller elektronisk form. Materialet kan både under och efter räkenskapsperioden förvaras i elektroniskt form. Bokföring i pappersform måste fortfarande arkiveras i Finland. Elektroniskt material kan fysiskt placeras var som helst men man måste ha tillgång till materialet i Finland utan större dröjsmål.

Små- och mikroföretag kan använda ett förkortat resultaträkningsschema där man endast presenterar bruttoresultat, dvs. man behöver inte längre presentera omsättning samt material och tjänster separat. Omsättningen definieras även på annat sätt. Omsättningen är det belopp som erhållits genom försäljning av varor och tjänster efter avdrag av beviljade rabatter, moms samt andra skatter som direkt relateras till omsättningen. Den egentliga verksamheten faller alltså bort, t.ex. hyresintäkter och försäljning av anläggningstillgångar. Extraordinära intäkter och kostnader presenteras inte längre separat i resultaträkningen utan de anges som övriga intäkter eller kostnader för verksamheten.

 

[contact_member,name=Sari Saarikoski,id=17,details=Name]

[contact_member,name=Mikael Hallbäck,id=12,details=Name]

 

Källor (på finska)

Kirjanpitolaki uudistuu

Miten yritykset määritellään eri luokkiin?



‹ Gå till "Nyheter"

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera