Uudistunut kirjanpitolaki helpottaa hallintoa

17.06.2016

kirjanpitaja 600pxSuomen kirjanpitolakia uudistettiin monella tavalla vuoden 2016 alussa. Uudistettua kirjanpitolakia ja kirjanpitoasetusta on noudatettava 1.1.2016 alkaen tai sen jälkeen alkavilla tilikausilla. Merkittävimmät muutokset uudessa laissa koskevat erityisesti sähköistä taloushallintoa ja kirjanpitoaineiston säilyttämistä sekä arkistointia.

Uudistuksessa hallinnollisia rasitteita pyritään vähentämään ja pienyrityksen määrittelyrajoja nostettiin merkittävästi.

– Pien- ja mikroyrityksiä koskeva asetus onkin merkittävä, sillä suuri osa Suomen yrityksistä on juuri näitä pienempien kokoluokkien yrityksiä, toteaa yritysneuvoja Sari Saarikoski.

kirjapitolaki2 600pxKirjanpitovelvolliset jaetaan siis neljään kokoluokkaan. Uutena luotiin uusi mikroyritysten luokka, joka saa erityisiä helpotuksia tilinpäätösten osalta. Muutokset vaikuttavat myös siihen, mitä tietoja eri luokkiin kuuluvien yritysten on tilinpäätöksissään esitettävä. Pakollisia liitetietoja on rajattu pieniltä yrityksiltä. Suuryrityksiltä vaaditaan toimintakertomus ja rahoituslaskelma, keskikokoisilta vain toimintakertomus.

Uudistuksen myötä useilta liikkeen- ja ammatinharjoittajilta poistui tilinpäätösvelvoite. Myös pienkonsernien konsernitilinpäätökset muuttuivat vapaaehtoisiksi. Tilinpäätös täytyy laatia, jos kaksi mikroyritysten raja-arvoa ylittyy.

– Tilinpäätöksen vapaaehtoinen laatiminen on kuitenkin käytännössä hyödyllistä, sillä vero- ja muut viranomaisilmoitukset sekä useat viranomaiset edellyttävät lupia haettaessa tilinpäätöstasoista tietoa, toteaa yritysneuvoja Mikael Hallbäck.

Liikkeen- ja ammatinharjoittaja on uuden lain mukaan velvollinen pitämään kahdenkertaista kirjanpitoa, jos tilintarkastusvelvollisuuden raja-arvoista vähintään kaksi on ylittynyt päättyneeltä ja sitä edeltävältä tilikaudelta. Raja-arvot ovat taseen loppusumma 100 000 euroa, liikevaihto 200 000 euroa ja keskimäärin kolme henkilöä palveluksessa.

kirjapitolaki1 600pxTasekirja-nimikkeestä on luovuttu kokonaan. Uudessa laissa on käytössä käsite ”luettelo kirjanpitoaineistosta ja tilinpäätös”. Myös paperimuotoisen tasekirjan vaatimus jäi pois, sillä uudessa laissa ei enää tehdä eroa paperisen tai sähköisen aineiston välillä. Aineistoa voidaan sekä tilikauden aikana että tilinpäätöksen jälkeen säilyttää myös sähköisessä muodossa. Paperinen kirjanpito täytyy yhä olla arkistoituna Suomessa. Sähköinen aineisto voi fyysisesti sijaita missä tahansa, mutta aineistoon on oltava pääsy Suomesta käsin ilman suurta viivettä.

Pien- ja mikroyritykset voivat käyttää lyhyempää tuloslaskelmakaavaa, jossa esitetään vain bruttotulos eli mm. liikevaihtoa sekä materiaaleja ja palveluita ei tarvitse esittää enää omina erinään. Liikevaihto määritellään myös eri tavalla. Se on tuotteiden ja palveluiden myynnistä saadut tuotot, josta on vähennetty myönnetyt alennukset, alv sekä muut välittömästi myynnin määrään perustuvat verot. Varsinainen toiminta jää siis pois, esimerkiksi vuokratuotot ja käyttöomaisuuden myynti. Satunnaisia tuottoja ja kuluja ei enää esitetä tuloslaskelmassa erikseen, vaan ne ilmoitetaan liiketoiminnan muina tuottoina tai kuluina.

 

[contact_member,name=Sari Saarikoski,id=17,details=Name]

[contact_member,name=Mikael Hallbäck,id=12,details=Name]

 

Lähteet

Kirjanpitolaki uudistuu

Miten yritykset määritellään eri luokkiin?



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää